Mosulnb
03-06-2017 | Laatste update: 28-06-2017

De voordelen van cashhulp

Noodhulp verlenen door geld te geven: cashhulp. Een middel dat steeds vaker door hulporganisaties wordt ingezet. Tegelijkertijd levert het kritiek op. Want creëer je geen onveiligheid en wordt het geld wel goed besteed? Maar cashhulp werkt. Het is zelfs zó effectief, dat Stichting Vluchteling in 2020 een kwart van haar noodhulpbudget aan cashhulp wil besteden.

Cashhulp wordt al jaren in de humanitaire hulpverlening als middel gebruikt, maar is pas echt opgeschaald na de hongersnood in Somalië in 2011. Momenteel geeft Stichting Vluchteling 6 procent van haar noodhulpverlening via cashhulp. Ze helpt hier mensen mee die door oorlog en geweld op de vlucht geslagen zijn.

Cashhulp in crisis

Of het nu een bankpas is, een voucher, een bankoverschrijving of contant geld: cashhulp helpt. Het is vooral heel werkzaam in crisisgebieden. Dat komt omdat de omstandigheden in oorlogs- en conflictlanden zeer extreem zijn. Mensen hebben niets meer: geen voedsel, geen water, geen medicijnen, geen veilig bestaan. Komt bij dat hulpverleners soms alles op alles moeten zetten om toegang te krijgen tot ondoordringbare gebieden, waar vaak de nood het hoogst is. Door, bijvoorbeeld, geld over te maken naar een mobiele telefoon, weet Stichting Vluchteling/IRC deze mensen toch te bereiken.

Meer zelfredzaamheid

Cashhulp brengt nog meer voordelen met zich mee. Door vluchtelingen en ontheemden zelf over het geld te laten beschikken, geeft Stichting Vluchteling ze hun zelfredzaamheid terug. Zo bepaalt de Stichting niet wat ze nodig hebben door goederenpakketten uit te delen, maar doen ze dat zelf. Mensen in nood zijn tenslotte heel goed in staat zelf te bepalen waar ze het meest behoefte aan hebben. “Een vrouw die honger heeft, die haar baby dreigt te verliezen aan ondervoeding, koopt écht geen televisie van het geld dat wij geven,” zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. “Ze doet precies wat ieder ander zou doen namelijk, eten kopen om haar kind mee te redden.”

Goedkoop en efficiënt

Cashnoodhulp blijkt ook goedkoper en efficiënter. Stichting Vluchteling hoeft geen goederen aan te schaffen, deze op te slaan en te distribueren. De vrachtwagens die kans lopen te worden overvallen, zijn nu niet meer nodig voor de distributie van de voedselpakketten. “In Somalië vluchten grote aantallen mensen richting de hoofdstad Mogadishu door een mix van droogte, aanhoudend geweld en ernstig voedselgebrek,” legt Ceelen uit. Van de Stichting krijgen ze geld via een mobiele telefoon.

Economische stimulans

Doordat mensen met cashhulp weer geld uitgeven, wordt de lokale economie voorzichtig gestimuleerd. Tegelijk is dit ook een voorwaarde om cashhulp te kunnen verlenen. Er moet een lokaal, functionerende markt zijn. Eén waar goederen na verloop van tijd nog te verkrijgen zijn, en stabiel, zodat de prijs niet wordt opgedreven. Ook mag cashhulp de onveiligheid van vluchtelingen en ontheemden niet vergroten. “Als niet aan deze eisen wordt voldaan, verlenen wij geen cashhulp. Daarom zal het altijd een goede aanvulling blijven op andere vormen van noodhulp die we al verlenen,” aldus Ceelen.

NRC Handelsblad schreef een artikel over onder meer de cashhulpverlening van Stichting Vluchteling. Lees het hier.

Help ons helpen! Steun de sponsorlopers tijdens de Nacht van de Vluchteling om vluchtelingen een hart onder de riem te steken die door oorlog en geweld noodgedwongen hun thuis hebben moeten achterlaten.

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden