website-mosul
18-05-2017 | Laatste update: 28-06-2017

Ruim 600 duizend mensen zijn Mosul ontvlucht

Er zitten in de stad nog zeker een half miljoen mensen vast, met onvoldoende toegang tot voedsel, water, onderdak en medische zorg.

Op 17 oktober vorig jaar werd de bevrijding van Mosul - de laatste grote Iraakse stad die in handen is van de Islamitische Staat - ingezet. Grote delen van de stad, en omliggende dorpen, zijn ondertussen bevrijd; de opmars naar het westen van de stad dat nog in handen is van de terreurgroep is ingezet. Elke dag ontvluchten duizenden mannen, vrouwen en kinderen de stad, niet zonder gevaar. Naast de talloze mijnen, worden mensen die vluchten door IS neergeschoten.

“De executies, het geweld, de dagelijkse angst: dat waren voor ons de redenen te vluchten voor IS, hoe gevaarlijk de vlucht ook was. We konden niets meenemen, omdat we lopend zijn gekomen. Maar ook omdat het heel onopvallend moest: IS vermoordt burgers die vluchten”, vertelt Amar (31) die Mosul met zijn vrouw Sweheila (25) en vier jonge kinderen ontvluchtte.

De bevrijding van de stad verloopt niet zonder slag of stoot. Met een verschroeide-aarde tactiek weet IS weerstand te bieden aan de aanval van de coalitie van het Iraakse leger, Koerdische Peshmerga, Sjiitische milities en coalitietroepen. Ook in het westelijk deel van de stad dat nog in handen is van IS burgers worden als menselijk schild ingezet. Ook kinderen zijn hiervan het slachtoffer, meldt de Verenigde Naties.

Stichting Vluchteling maakt zich zorgen over de honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen die in het westelijk deel van de stad vast zitten. Gevechten intensiveren en voedsel, water en medicijnen zijn schaars geworden.

Levensreddende noodhulp

In opvangkampen en met mobiele teams ten noorden, zuiden en oosten van Mosul bieden we levensreddende noodhulp aan de mensen die de stad en omliggende steden en dorpen ontvluchten.

Zo worden noodhulppakketten uitgedeeld en bescherming geboden. Met cashhulp stellen we ontheemden in staat om zelf te bepalen wat ze het dringendst nodig hebben. Onze prioriteit van de hulpverlening gaat naar de bescherming van kwetsbare vrouwen en meisjes.

Daarnaast ontmijnen wij samen met het Mines Advisory Group (MAG) op IS bevrijde dorpen, huis voor huis, om onontplofte explosieven te verwijderen, zodat de bevolking veilig kant terugkeren naar huis.

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden