idmc-rapport-website-banner
30-05-2017 | Laatste update: 28-06-2017

Global Report: In 2016 wereldwijd meer dan 30 miljoen mensen in eigen land op de vlucht

Internal Domestic Monitoring Centre (IDMC) heeft haar jaarlijkse Global Report uitgebracht. Een overzicht van de belangrijkste conclusies.

In 2016 waren wereldwijd 31,1 miljoen mensen in eigen land op de vlucht als gevolg van conflict, geweld en natuurrampen. Dat staat gelijk aan 1 persoon per seconde. Daarvan vluchtten 6,9 miljoen mensen door conflicten en geweld en 24,3 miljoen door natuurgeweld, met name overstromingen.

Syrië, Irak en Jemen waren in 2016 het meest onveilig. Als gevolg daarvan waren 2 miljoen mensen genoodzaakt hun huizen te verlaten. Ook in het Sub-Sahara gebied zijn de aantallen enorm gestegen ten opzichte van de jaren daarvoor. In de Democratische Republiek Congo zijn al zo’n 1 miljoen mensen op de vlucht geslagen vanwege gewelddadige conflicten.

Het IDMC trekt in haar rapport een aantal opvallende conclusies. In 2030 zou het aantal ontheemden gehalveerd moeten zijn, maar de verwachting is dat het aantal verder stijgt omdat er onvoldoende aandacht is voor de onderliggende oorzaken van crises. Daarbij is er niet genoeg internationale aandacht en politieke wil voor de hoeveelheid mensen die op de vlucht zijn in eigen land. Ook wordt geconcludeerd dat politici wereldwijd onvoldoende de intentie hebben om de crises rondom ontheemden aan te pakken, ondanks dat het IDMC jaarlijks robuuste, dwingende bewijzen over ontheemden levert. Toch is dit niet genoeg om een reactie uit te lokken die de omvang van het probleem aantoont. Dit komt door internationale onverschilligheid, gebrek aan aansprakelijkheid en omdat regeringen er niet in slagen hun burgers te beschermen.

Wat kan jij doen?

Stichting Vluchteling is actief in gebieden in Syrië en Irak en werkt er hard aan om mensen daar hulp te bieden. De Stichting zorgt ervoor dat vluchtelingen toegang krijgen tot onder andere schoon drinkwater, voedsel en medische zorg.

Help ons helpen en doneer!

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden