Yemen 640x384
17-05-2017 | Laatste update: 28-06-2017

Cholera-uitbraak in Jemen

De cholera-uitbraak komt nog eens bovenop de al heersende humanitaire crisis; bijna 19 miljoen Jemenieten hebben dringend hulp nodig.

Om weerstand te kunnen bieden aan de cholera-uitbraak, is gezondheidszorg, schoon drinkwater en goede hygiëne nodig. Meer dan de helft van de bevolking heeft hiertoe geen toegang. Ook vervuilt het land ernstig in stedelijk gebied, omdat het afval door het geweld niet meer wordt opgehaald. Samen met het startende regenseizoen zorgt dit ervoor dat de infectieziekte nog meer de kans krijgt zich sneller te verspreiden. In 19 provincies zijn gevallen van cholera ontdekt.

De cholera-uitbraak komt nog eens bovenop de al heersende humanitaire crisis; bijna 19 miljoen Jemenieten hebben dringend humanitaire hulp nodig. Naar schatting balanceren 7 miljoen mensen op het randje van hongerdood. Met name kinderen zijn hiervan de dupe, omdat ze als eerste worden getroffen wanneer sprake is van grootschalige voedseltekorten.

“De humanitaire crisis in Jemen is een resultaat van een mislukt vredesproces. De internationale gemeenschap is tot nu toe niet in staat gebleken om politieke oplossingen te vinden voor het conflict, waardoor de bevolking nu worstelt om niet alleen oorlog, maar ook honger en cholera te overleven.”

-Mohamed El Montassir Hussein, landendirecteur Jemen, IRC

Na twee jaar burgeroorlog is nog maar de helft van alle gezondheidsklinieken in werking. De prijzen zijn zo enorm opgedreven dat voedsel en brandstof, maar ook medische hulp onbetaalbaar zijn geworden. Mensen zoeken daardoor minder snel hulp en door de extreem hoge transportkosten is het zeer lastig om medicijnen en voedsel te leveren. Met name in de meest onveilige en ontoegankelijke gebieden, is het voor hulpverleners zeer lastig om de mensen te bereiken die hun levensreddende hulp zo hard nodig hebben.


Stichting Vluchteling biedt samen met haar partner het International Rescue Committee (IRC) levensreddende noodhulp in het noorden en in het zuiden van het land. Zo zorgen voor we voor voedselhulp door middel van vouchers, aanvullende voeding voor ernstig ondervoede kinderen en betere toegang tot medische zorg en watervoorzieningen. In de door cholera getroffen provincies zijn inmiddels ook voorbereidingen gaande om de slachtoffers te helpen en verspreiding van de infectieziekte tegen te gaan. Er is voorlichting op het gebied van hygiëne en cholera-preventie. Mensen met minder ernstige vormen van diarree worden behandeld of doorgestuurd naar speciale behandelklinieken. En er vindt distributie van schoon water en chloor plaats, iets wat essentieel is om verspreiding van de cholera-infectie tegen te gaan.

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden