05-05-2017 | Laatste update: 28-06-2017

Bevrijdingsdag: voor miljoenen mensen wereldwijd geen vrede, vrijheid en veiligheid

Vandaag vieren we dat wij in Nederland in vrijheid mogen leven. Voor tientallen miljoenen mensen is dit geen realiteit.

In crisisgebieden als Syrië en Irak is het voor een toenemend aantal mensen onmogelijk om een veilig heenkomen te vinden. Steden worden belegerd en de burgerbevolking uitgehongerd, gehele wijken worden plat gebombardeerd, grenzen met buurlanden sluiten zich. Zelfs scholen en ziekenhuizen worden aangevallen; ook hier zijn mensen hun leven niet zeker. 

Veel gebieden zijn moeilijk toegankelijk voor hulpverleners. Door de extreem gevaarlijke omstandigheden waaronder hulporganisaties werken, kan niet iedereen bereikt worden en raken steeds meer mensen verstoken van hulp.

"We are appalled and saddened of the attacks on people fleeing war in the al-Hasakeh province"

- Thomas Garofalo, van onze partner International Rescue Committee

Ook wanneer mensen gevlucht zijn, opzoek naar bescherming, blijven zij kwetsbaar voor geweld. Zo werd afgelopen week in het noordoosten van Syrië een tijdelijk opvangkamp in Rajm al-Salibi voor mensen die het geweld van de terreurgroep IS waren ontvlucht door strijders van deze groepering aangevallen met ruim 30 dodelijke slachtoffers, waaronder vrouwen en kinderen.

Hulpverlening onder vuur
In de conflictgebieden Afghanistan, Syrië, Zuid-Soedan en Somalië zijn de afgelopen 6 jaar meer dan 1000 hulpverleners slachtoffer geworden van geweld. Zeker 300 noodhulpverleners zijn hierbij omgekomen. Het is steeds moeilijker en gevaarlijker om in deze landen hulp te verlenen. Toch is Stichting Vluchteling in alle gebieden actief, om de meest kwetsbare vluchtelingen te bereiken. 

Afgelopen jaar vonden in 23 crisisgebieden aanslagen plaats op medische noodhulpverlening. Naast talloze bombardementen op ziekenhuizen en klinieken waren er ook aanslagen op medisch personeel en patiënten, intimidatie en de bezetting van klinieken door politie, militairen en gewapende groepen. Artsen werden gearresteerd, ontvoerd of vermoord vanwege de hulp die zij verleenden. 

"Steeds meer groeperingen in crisisgebieden vinden de moeite van het praten niet waard. Geweld jegens hulpverleners neemt toe. Hulp verlenen in oorlogsgebied wordt met de dag gevaarlijker"

- Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Vanmiddag brachten Tineke Ceelen samen met Pim Kraan van Save the Children en Ewout van Galen van Simavi bij de Nieuws BV op NPO Radio 1 een ode aan de hulpverlener in oorlogsgebieden. Luister de uitzending terug!

Ziekenhuizen en ambulances horen veilige plekken te zijn en beschermd te worden in gewapend conflict. Helaas zijn zelfs deze plekken steeds vaker doelwit van geweld.

Vergeten crises
De gevaarlijke omstandigheden in crisisgebieden bemoeilijkt niet alleen het werk van noodhulpverleners, maar ook het werk van journalisten. De immense humanitaire crisis in Jemen krijgt onvoldoende aandacht, doordat heel weinig journalisten het land inkomen. Dit terwijl er een hongersnood 'van Bijbelse proporties' dreigt; zeker 80% procent van de bevolking heeft dringend hulp nodig. 

Mannen, vrouwen en kinderen sterven nu een hongerdood ‘in stilte’, onzichtbaar voor de wereld, omdat journalisten, noodhulpverleners en diplomaten nauwelijks toegang hebben en de verhalen, feiten en beelden niet met de wereld kunnen delen. Zonder toegang tot crisisgebieden blijft menselijk leed onzichtbaar.

Vier vandaag de vrede en vrijheid om anderen te helpen. Geef vrijheid door, juist vandaag en help ons helpen!

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden