De relatie tussen vluchtelingen en de Tweede Wereldoorlog is niet nieuw. Stichting Vluchteling heeft immers haar bestaansrecht te danken aan twee verzetshelden, Gerrit Jan van Heuven Goedhart en Kees Brouwer. Met gevaar voor eigen leven won Brouwer informatie in over de vijand voor de geallieerde troepen. Daarvoor ontving hij de hoogst denkbare onderscheiding: de militaire Willemsorde.
Vanuit de motivatie dat oorlog vluchtelingen voortbrengt, richtte Brouwer in nauwe samenspraak met zijn vriend Van Heuven Goedhart de voorloper van Stichting Vluchteling op. Zo zamelden zij geld in om steun te bieden aan al die miljoenen vluchtelingen na de Tweede Wereldoorlog.
Vandaag de dag is dat niet veel anders. Ook nu helpen wij als stichting slachtoffers die voor oorlog en conflict op de vlucht slaan. En denken wij op 4 mei, naast de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, ook aan de vluchtelingen en ontheemden van nu die op vreselijke wijze de dood vinden tijdens hun tocht, op zoek naar vrijheid en veiligheid.
Tineke Ceelen gaf een reactie in de Volkskrant op de discussie of vluchtelingen op 4 mei moeten worden herdacht.
Morgenmiddag staat Tijd voor Max volledig in het teken van vluchtelingencrises wereldwijd en de hulpverlening van Stichting Vluchteling ter plekke. Kijk de uitzending om 17.10 op NPO1.