14-04-2017 | Laatste update: 28-06-2017

Waldemar Torenstra vertelt in Pauw over bezoek Irak

In het door oorlog en geweld verwoeste land zijn ruim 11 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp.

Miljoenen Irakezen zijn op de vlucht sinds het geweld in 2014 weer oplaaide. Door de recente strijd om Mosul moesten nog eens honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen hun huis ontvluchten. In het land zijn ruim 11 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp. Er is sprake van een ernstig tekort aan drinkwater, voedsel en medische zorg.

Nacht van de Vluchteling

Waldemar Torenstra is gisteren teruggekeerd uit Irak, waar hij voor de Nacht van de Vluchteling in de buurt van de frontlinie van Mosul Iraakse ontheemden heeft bezocht. Ook bracht hij een bezoek aan kampen waar Syrische vluchtelingen worden opgevangen.

De reis maakt diepe indruk op Waldemar. "We maakten heel veel mee. Ik zag op één dag vijf kinderen die verdrietig zijn omdat ze hun ouders missen, sprak een man die kanker heeft en huilde van geluk omdat hij eindelijk weer pijnstillers had gekregen en ben de hele dag in platgebombardeerd gebied. Dan rijden we langs allerlei checkpoints weer terug naar ons hotel, waar ik een bed, eten en een douche heb. Ik lig ’s avonds vaak vol ongeloof naar het plafond te staren."

Noodsituatie Mosul

Er is een groot tekort aan eten, drinken en medicijnen in het westen van Mosul, vertelden gevluchte burgers aan Waldemar. In dit gedeelte van de stad zitten nog zeker een half miljoen mensen vast. "Ik hoorde verschrikkelijke verhalen uit de stad. Dat IS iedereen afslacht die zijn of haar huis uitkomt, of burgers die als menselijk schild worden gebruikt. Ik hoorde zelfs verhalen over mensen die papier eten om nog maar wat in hun maag te hebben."

Onder andere voor deze mensen – om hen de hulp te kunnen bieden die ze nodig hebben – lopen we met duizenden in de nacht van 17 op 18 juni de Nacht van de Vluchteling. Meld je vandaag nog aan!


Kijk vanavond naar de uitzending van Pauw, waarin Waldemar Torenstra vertelt over zijn reis naar Irak, om 23.00 uur op NPO 1.

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden