Opschaling hulp in crisisgebieden met geld van Giro555

Dankzij de overweldigende steun van het Nederlandse publiek sloot Giro555 de nationale actie voor hulp aan de slachtoffers van de hongersnood af met een tussenstand van ruim 30 miljoen euro. Stichting Vluchteling krijgt een gedeelte van de opbrengst van de Giro555 actie, ruim zes procent. Met deze bijdrage zijn we onze noodhulpverlening in de door honger en oorlog getroffen crisisgebieden Zuid-Soedan, Somalië en Jemen aan het opschalen.

Somalië

De opbrengst van de Giro555-actie voor de slachtoffers van de hongersnood in grote delen van de wereld is verder opgelopen tot bijna 33 miljoen euro. Met een deel van de Giro555-gelden verleent Stichting Vluchteling levensreddende noodhulp op het gebied van medische zorg en het tegengaan van ondervoeding in de Benadir-regio in Somalië.

De hulpverlening op het gebied van gezondheidszorg is met name gericht op het bestrijden van besmettelijke zieken. Daarnaast bieden we therapeutische voeding aan mensen die lijden onder ernstige ondervoeding. Dat zijn vooral kinderen onder de 5 jaar, zwangere vrouwen en jonge moeders.

Naast onze hulpverlening op het gebied van medische zorg en voedselzekerheid in de door honger getroffen regio’s, verbeteren we ook de watervoorzieningen in Hobyo en Jariibin district in Somalië. Zeker tienduizend mensen zullen weer toegang krijgen tot schoon drinkwater door onder meer het aanvoeren van water met trucks, het herstel van twee waterputten en uitleg over de bevordering van hygiëne. Daarnaast bieden we cashhulp aan 800 kwetsbare huishoudens, hetgeen mensen zelf in staat stelt om in hun dagelijkse onderhoud te kunnen voorzien. Dit project wordt gerealiseerd binnen de Dutch Relief Alliance.

Bezoek aan Mogadishu

Onze directeur Tineke Ceelen bezocht de afgelopen dagen samen met Aart Zeeman van KRO-NCRV Brandpunt ontheemdenkampen en onze medische hulpposten rondom Mogadishu. Het bezoek was niet zonder gevaar; omwille van veiligheidsredenen kunnen wij pas nu over haar bezoek communiceren.

Lees de reisverslagen en bekijk de Brandpunt reportage op dinsdagavond 11 april om 20.25 uur op NPO 2.

Jemen

In Jemen geven we cashvouchers aan kwetsbare gezinnen in de provincie Abyan. Met deze vouchers kunnen de gezinnen eten kopen en worden zo voorzien in een groot deel van hun maandelijkse voedselbehoefte.

De hulporganisaties verenigd in Giro555 kwamen vanaf zes maart in actie voor de slachtoffers van de hongersnood in Zuid-Soedan, Jemen, Somalië en het noorden van Nigeria. Ook in deze laatstgenoemde regio biedt Stichting Vluchteling hulp aan de slachtoffers van de voedselcrisis. In totaal lijden 20 miljoen mensen in deze en omringende landen aan ernstige ondervoeding.

Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan gebruiken wij de opbrengst van de Giro555 actie voor de inzet van 2 mobiele teams in Panyijar county, Unity State. Deze teams gaan zeer moeilijk te bereiken slachtoffers van de hongersnood helpen met medische zorg en speciale noodvoeding voor ondervoede kinderen.

De verwachting is dat eindbedrag van Giro555 nog oploopt. Mensen kunnen voorlopig nog blijven storten. Want hoewel de Nationale Actie afgerond is, is de ramp nog niet voorbij.

Laatste update: dinsdag 11 april 2017

Gerelateerde projecten

Voedseldistributie en schoon water aan door droogte getroffen ontheemden in Baidoa
Voedseldistributie en schoon water aan door droogte getroffen ontheemden in Baidoa
Gezondheidszorg door middel van mobiele teams in Lahj en Aden
Gezondheidszorg door middel van mobiele teams in Lahj en Aden
Medische zorg, voorlichting en levensonderhoud van ontheemden in provincie Akobo
Medische zorg, voorlichting en levensonderhoud van ontheemden in provincie Akobo
Gezondheidszorg, voeding, levensonderhoud en water aan door droogte getroffen ontheemden in Kismayo
Gezondheidszorg, voeding, levensonderhoud en water aan door droogte getroffen ontheemden in Kismayo
Coronavaccins voor ontheemden in het zuiden van Jemen
Coronavaccins voor ontheemden in het zuiden van Jemen
Noodpakketten en onderkomens voor ontheemden in Greater Pibor
Noodpakketten en onderkomens voor ontheemden in Greater Pibor