Vermoed wordt dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen. Ook zijn er honderden mensen gewond geraakt door de aanval. Het ziekenhuis waar gewonden werden behandeld zou zijn gebombardeerd. Stichting Vluchteling veroordeelt deze brute oorlogsmisdaden en roept de internationale gemeenschap op om een einde te maken aan de Syrische nachtmerrie.
De oorlog in Syrië is haar zevende jaar ingegaan. Zes lange jaren die worden gekenmerkt door oorlogsmisdaden en gruwelijk geweld jegens de burgerbevolking. Woonwijken, ziekenhuizen en scholen worden gebombardeerd. Steden worden belegerd en afgesneden van hulp. Ruim 7 miljoen mensen hebben onvoldoende toegang tot voedsel in Syrië. Miljoenen mensen zijn binnen eigen landgrenzen op de vlucht, of de grens met buurlanden overgestoken op zoek naar bescherming.
De Syrische bevolking is getraumatiseerd door het aanhoudende oorlogsgeweld, het verlies van geliefden, het dagelijks moeten schuilen voor mortieren, de vlucht van een gebombardeerd huis dat ooit een thuis was. Velen hebben hun hoop op een goede afloop verloren.
Syrië-top in Brussel #SyriaConf2017
De ministers die vandaag bij elkaar komen op de Brusselse conferentie moeten de oorlogsslachtoffers, zoals de mannen, vrouwen en kinderen die door de chemische aanval gisteren in Idlib zijn omgekomen, in hun achterhoofd houden wanneer zij over Syrië praten. Er moet een antwoord komen op het onmenselijke leed van de Syrische bevolking. “Na zes jaar moet deze hel in Syrië worden opgelost,” aldus David Miliband, President en CEO van het International Rescue Committee. Menselijkheid moet voorop staan, en haast is geboden om een oplossing te vinden.
Rapporten beschrijven de ene na de andere oorlogsmisdaad door strijdende partijen jegens de burgerbevolking, als ook het herhaaldelijk gebruik van chemische wapens, wat gisteren wederom realiteit werd en door schokkende beelden werd bevestigd. Burgers kunnen geen kant meer op met grenzen die aan alle kanten sluiten en maandenlange belegeringen, waarbij hulp de meest kwetsbaren nauwelijks weet te bereiken.
Geen enkele betrokken partij in dit conflict houdt zich aan internationale afspraken om burgers te beschermen. Het is dan ook alarmerend dat er over zogenaamde ‘interim veilige zones’ wordt gesproken, waar vluchtelingen naar terug zouden kunnen keren. Het risico is groot dat hierdoor vluchtelingen worden gedwongen terug te keren naar een oorlogsgebied.
Het grootschalig gebruik van geweld in Syrië moet per direct worden gestopt. Stichting Vluchteling en het IRC vragen de ministers dringend verantwoordelijkheid te nemen voor:
Deze week, in Brussel, is er een mogelijkheid om bij te dragen aan structurele oplossingen voor de crisis in Syrië. Wij roepen de ministers in Brussel op om bij elk besluit dat zij nemen menselijkheid voorop te zetten.
Ondertussen werken wij samen met onze collega’s van het IRC - met zo’n 1000 humanitaire profesisonals in Syrië - door aan het verlichten van het ondraaglijke leed van de bevolking. We hopen hierbij op jullie steun te kunnen rekenen!
Lees ook het interview met David Miliband, President en CEO van het International Rescue Committee (IRC) over hetgeen er volgens hem moet gebeuren in Brussel deze week.