05-04-2017 | Bescherming | Syrië

Nieuwe chemische aanval op burgerbevolking Syrië

erwijl vandaag op de internationale Syrië-top in Brussel gesproken wordt over een oplossing voor de reeds 6 jaar durende oorlog in het land en de benodigde humanitaire hulp aan de miljoenen slachtoffers van het conflict, zijn gisteren ruim 100 mensen, waaronder vele kinderen, omgekomen door een chemische aanval in het Syrische stadje Khan Sheikhoun in Idlib.

Vermoed wordt dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen. Ook zijn er honderden mensen gewond geraakt door de aanval. Het ziekenhuis waar gewonden werden behandeld zou zijn gebombardeerd. Stichting Vluchteling veroordeelt deze brute oorlogsmisdaden en roept de internationale gemeenschap op om een einde te maken aan de Syrische nachtmerrie.

6 jaar oorlog, 6 jaar hel

De oorlog in Syrië is haar zevende jaar ingegaan. Zes lange jaren die worden gekenmerkt door oorlogsmisdaden en gruwelijk geweld jegens de burgerbevolking. Woonwijken, ziekenhuizen en scholen worden gebombardeerd. Steden worden belegerd en afgesneden van hulp. Ruim 7 miljoen mensen hebben onvoldoende toegang tot voedsel in Syrië. Miljoenen mensen zijn binnen eigen landgrenzen op de vlucht, of de grens met buurlanden overgestoken op zoek naar bescherming.

De Syrische bevolking is getraumatiseerd door het aanhoudende oorlogsgeweld, het verlies van geliefden, het dagelijks moeten schuilen voor mortieren, de vlucht van een gebombardeerd huis dat ooit een thuis was. Velen hebben hun hoop op een goede afloop verloren.

Syrië-top in Brussel #SyriaConf2017

De ministers die vandaag bij elkaar komen op de Brusselse conferentie moeten de oorlogsslachtoffers, zoals de mannen, vrouwen en kinderen die door de chemische aanval gisteren in Idlib zijn omgekomen, in hun achterhoofd houden wanneer zij over Syrië praten. Er moet een antwoord komen op het onmenselijke leed van de Syrische bevolking. “Na zes jaar moet deze hel in Syrië worden opgelost,” aldus David Miliband, President en CEO van het International Rescue Committee. Menselijkheid moet voorop staan, en haast is geboden om een oplossing te vinden.

Rapporten beschrijven de ene na de andere oorlogsmisdaad door strijdende partijen jegens de burgerbevolking, als ook het herhaaldelijk gebruik van chemische wapens, wat gisteren wederom realiteit werd en door schokkende beelden werd bevestigd. Burgers kunnen geen kant meer op met grenzen die aan alle kanten sluiten en maandenlange belegeringen, waarbij hulp de meest kwetsbaren nauwelijks weet te bereiken.

Geen enkele betrokken partij in dit conflict houdt zich aan internationale afspraken om burgers te beschermen. Het is dan ook alarmerend dat er over zogenaamde ‘interim veilige zones’ wordt gesproken, waar vluchtelingen naar terug zouden kunnen keren. Het risico is groot dat hierdoor vluchtelingen worden gedwongen terug te keren naar een oorlogsgebied.

Zet menselijkheid voorop

Het grootschalig gebruik van geweld in Syrië moet per direct worden gestopt. Stichting Vluchteling en het IRC vragen de ministers dringend verantwoordelijkheid te nemen voor:

  • Syrische vluchtelingen verdienen de steun van de internationale gemeenschap en garanties van menswaardige opvang. Ruim 5 miljoen Syrische mannen, vrouwen en kinderen zijn naar de buurlanden Turkije, Jordanië, Irak en Libanon gevlucht. Deze landen staan onder enorme druk om de Syriërs op te vangen en bescherming te bieden, al vele jaren. Bij deze aantallen en duur blijken middelen, zonder internationale steun, niet toereikend om voor humane opvang te zorgen. Hulp is nodig om kinderen naar school te laten gaan, volwassenen een baan te geven en de lokale gemeenschap te steunen. De afspraken die een jaar geleden in Londen zijn gemaakt, om 1 miljoen banen te creëren voor Syrische vluchtelingen in de regio, zijn een mooi voorbeeld van innovatieve hulp; dit kan een echt verschil maken in de levens van vluchtelingen. Maar de afspraken moeten opvolging krijgen en echt geïmplementeerd worden;
  • Humanitaire hulpverlening aan de mensen in Syrië moet worden opgevoerd, waarbij hulpverleners toegang krijgen tot de hulpbehoevenden. Meer dan 600.000 Syriërs leven in bezet gebied en miljoenen Syriërs, waarvan de helft kinderen, leven buiten het bereik van humanitaire organisaties. Gewapende groeperingen gebruiken het afsnijden van toegang tot voedsel, water en medische zorg als oorlogsstrategie om controle over een gebied uit te oefenen;
  • Er moet een veel grotere druk uitgeoefend worden om een duurzaam staakt het vuren te bewerkstelligen. Anders is er geen start van het vredesproces mogelijk. ‘Vrede’ afgedwongen door belegering, uithongering en luchtaanvallen, houdt geen stand;

Deze week, in Brussel, is er een mogelijkheid om bij te dragen aan structurele oplossingen voor de crisis in Syrië. Wij roepen de ministers in Brussel op om bij elk besluit dat zij nemen menselijkheid voorop te zetten.

Ondertussen werken wij samen met onze collega’s van het IRC - met zo’n 1000 humanitaire profesisonals in Syrië - door aan het verlichten van het ondraaglijke leed van de bevolking. We hopen hierbij op jullie steun te kunnen rekenen!

Lees ook het interview met David Miliband, President en CEO van het International Rescue Committee (IRC) over hetgeen er volgens hem moet gebeuren in Brussel deze week.

Gerelateerde projecten

Hulppakketten voor ontheemden en gastgezinnen
Hulppakketten voor ontheemden en gastgezinnen
Geestelijke en psychosociale zorg op Chios en Samos
Geestelijke en psychosociale zorg op Chios en Samos
Gezondheidszorg en noodvoeding in Kabul
Gezondheidszorg en noodvoeding in Kabul
Medische zorg en gezonde voeding in oostelijke regio
Medische zorg en gezonde voeding in oostelijke regio
Corona vaccins in vluchtelingenkamp Cox's Bazaar
Corona vaccins in vluchtelingenkamp Cox's Bazaar
COVAX-vaccinaties in vijf districten in Jemen
COVAX-vaccinaties in vijf districten in Jemen
Voedsel, bescherming en cashnoodhulp voor ontheemden en lokale bevolking
Voedsel, bescherming en cashnoodhulp voor ontheemden en lokale bevolking
Onderwijs en noodhulppakketten voor terugkerende ontheemden
Onderwijs en noodhulppakketten voor terugkerende ontheemden
Hulppakketten, cashhulp en medische zorg na brand in vluchtelingenkamp Cox's Bazar
Hulppakketten, cashhulp en medische zorg na brand in vluchtelingenkamp Cox's Bazar
Medische zorg en hulppakketten in de provincie Hama
Medische zorg en hulppakketten in de provincie Hama
Sociaaleconomische steun voor teruggekeerde en ontheemde kinderen en kwetsbare gastgezinnen in Noord-Kivu
Sociaaleconomische steun voor teruggekeerde en ontheemde kinderen en kwetsbare gastgezinnen in Noord-Kivu
Een leven na Boko Haram: onderwijs voor kinderen in Niger
Een leven na Boko Haram: onderwijs voor kinderen in Niger
Voorlichting over de gevaren van mijnen en explosieven in noordoost Syrië
Voorlichting over de gevaren van mijnen en explosieven in noordoost Syrië
Onderwijs en bescherming voor Myanmarese vluchtelingen in Thailand
Onderwijs en bescherming voor Myanmarese vluchtelingen in Thailand
Cash noodhulp aan Syrische vluchtelingen en Jordaanse gezinnen
Cash noodhulp aan Syrische vluchtelingen en Jordaanse gezinnen
Voedselhulp in de strijd tegen ondervoeding in de regio Pibor
Voedselhulp in de strijd tegen ondervoeding in de regio Pibor
Noodhulp voor getroffenen vulkaanuitbarsting Goma, Congo
Noodhulp voor getroffenen vulkaanuitbarsting Goma, Congo
Hulppakketten en zelfstandigheid voor (terugkerende) ontheemden
Hulppakketten en zelfstandigheid voor (terugkerende) ontheemden
Medische zorg, voedselhulp en bescherming voor ontheemden in Al-Ribat
Medische zorg, voedselhulp en bescherming voor ontheemden in Al-Ribat
Voorlichting en training over landmijnen in Nigeria
Voorlichting en training over landmijnen in Nigeria
Noodhulp voor door militaire staatsgreep getroffenen in Myanmar
Noodhulp voor door militaire staatsgreep getroffenen in Myanmar
Water en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkamp Um-Rakouba, Soedan
Water en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkamp Um-Rakouba, Soedan
Medische zorg, cashhulp, onderdak en bescherming in Beiroet
Medische zorg, cashhulp, onderdak en bescherming in Beiroet
Geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn in Kumba
Geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn in Kumba
Bescherming en structurele hulp voor kwetsbare ontheemden in Kismayo
Bescherming en structurele hulp voor kwetsbare ontheemden in Kismayo