05-04-2017 | Bescherming | Syrië

Nieuwe chemische aanval op burgerbevolking Syrië

erwijl vandaag op de internationale Syrië-top in Brussel gesproken wordt over een oplossing voor de reeds 6 jaar durende oorlog in het land en de benodigde humanitaire hulp aan de miljoenen slachtoffers van het conflict, zijn gisteren ruim 100 mensen, waaronder vele kinderen, omgekomen door een chemische aanval in het Syrische stadje Khan Sheikhoun in Idlib.

Vermoed wordt dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen. Ook zijn er honderden mensen gewond geraakt door de aanval. Het ziekenhuis waar gewonden werden behandeld zou zijn gebombardeerd. Stichting Vluchteling veroordeelt deze brute oorlogsmisdaden en roept de internationale gemeenschap op om een einde te maken aan de Syrische nachtmerrie.

6 jaar oorlog, 6 jaar hel

De oorlog in Syrië is haar zevende jaar ingegaan. Zes lange jaren die worden gekenmerkt door oorlogsmisdaden en gruwelijk geweld jegens de burgerbevolking. Woonwijken, ziekenhuizen en scholen worden gebombardeerd. Steden worden belegerd en afgesneden van hulp. Ruim 7 miljoen mensen hebben onvoldoende toegang tot voedsel in Syrië. Miljoenen mensen zijn binnen eigen landgrenzen op de vlucht, of de grens met buurlanden overgestoken op zoek naar bescherming.

De Syrische bevolking is getraumatiseerd door het aanhoudende oorlogsgeweld, het verlies van geliefden, het dagelijks moeten schuilen voor mortieren, de vlucht van een gebombardeerd huis dat ooit een thuis was. Velen hebben hun hoop op een goede afloop verloren.

Syrië-top in Brussel #SyriaConf2017

De ministers die vandaag bij elkaar komen op de Brusselse conferentie moeten de oorlogsslachtoffers, zoals de mannen, vrouwen en kinderen die door de chemische aanval gisteren in Idlib zijn omgekomen, in hun achterhoofd houden wanneer zij over Syrië praten. Er moet een antwoord komen op het onmenselijke leed van de Syrische bevolking. “Na zes jaar moet deze hel in Syrië worden opgelost,” aldus David Miliband, President en CEO van het International Rescue Committee. Menselijkheid moet voorop staan, en haast is geboden om een oplossing te vinden.

Rapporten beschrijven de ene na de andere oorlogsmisdaad door strijdende partijen jegens de burgerbevolking, als ook het herhaaldelijk gebruik van chemische wapens, wat gisteren wederom realiteit werd en door schokkende beelden werd bevestigd. Burgers kunnen geen kant meer op met grenzen die aan alle kanten sluiten en maandenlange belegeringen, waarbij hulp de meest kwetsbaren nauwelijks weet te bereiken.

Geen enkele betrokken partij in dit conflict houdt zich aan internationale afspraken om burgers te beschermen. Het is dan ook alarmerend dat er over zogenaamde ‘interim veilige zones’ wordt gesproken, waar vluchtelingen naar terug zouden kunnen keren. Het risico is groot dat hierdoor vluchtelingen worden gedwongen terug te keren naar een oorlogsgebied.

Zet menselijkheid voorop

Het grootschalig gebruik van geweld in Syrië moet per direct worden gestopt. Stichting Vluchteling en het IRC vragen de ministers dringend verantwoordelijkheid te nemen voor:

  • Syrische vluchtelingen verdienen de steun van de internationale gemeenschap en garanties van menswaardige opvang. Ruim 5 miljoen Syrische mannen, vrouwen en kinderen zijn naar de buurlanden Turkije, Jordanië, Irak en Libanon gevlucht. Deze landen staan onder enorme druk om de Syriërs op te vangen en bescherming te bieden, al vele jaren. Bij deze aantallen en duur blijken middelen, zonder internationale steun, niet toereikend om voor humane opvang te zorgen. Hulp is nodig om kinderen naar school te laten gaan, volwassenen een baan te geven en de lokale gemeenschap te steunen. De afspraken die een jaar geleden in Londen zijn gemaakt, om 1 miljoen banen te creëren voor Syrische vluchtelingen in de regio, zijn een mooi voorbeeld van innovatieve hulp; dit kan een echt verschil maken in de levens van vluchtelingen. Maar de afspraken moeten opvolging krijgen en echt geïmplementeerd worden;
  • Humanitaire hulpverlening aan de mensen in Syrië moet worden opgevoerd, waarbij hulpverleners toegang krijgen tot de hulpbehoevenden. Meer dan 600.000 Syriërs leven in bezet gebied en miljoenen Syriërs, waarvan de helft kinderen, leven buiten het bereik van humanitaire organisaties. Gewapende groeperingen gebruiken het afsnijden van toegang tot voedsel, water en medische zorg als oorlogsstrategie om controle over een gebied uit te oefenen;
  • Er moet een veel grotere druk uitgeoefend worden om een duurzaam staakt het vuren te bewerkstelligen. Anders is er geen start van het vredesproces mogelijk. ‘Vrede’ afgedwongen door belegering, uithongering en luchtaanvallen, houdt geen stand;

Deze week, in Brussel, is er een mogelijkheid om bij te dragen aan structurele oplossingen voor de crisis in Syrië. Wij roepen de ministers in Brussel op om bij elk besluit dat zij nemen menselijkheid voorop te zetten.

Ondertussen werken wij samen met onze collega’s van het IRC - met zo’n 1000 humanitaire profesisonals in Syrië - door aan het verlichten van het ondraaglijke leed van de bevolking. We hopen hierbij op jullie steun te kunnen rekenen!

Lees ook het interview met David Miliband, President en CEO van het International Rescue Committee (IRC) over hetgeen er volgens hem moet gebeuren in Brussel deze week.

Gerelateerde projecten

Betere medische zorg in grensgebied in Tsjaad
Betere medische zorg in grensgebied in Tsjaad
Onderwijs voor Myanmarese vluchtelingen in Thailand
Onderwijs voor Myanmarese vluchtelingen in Thailand
Noodhulp voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidibidi
Noodhulp voor Zuid-Soedanese vluchtelingen in Bidibidi
Kinderen in Libanon voorbereid op school
Kinderen in Libanon voorbereid op school
Mobiele kliniek: medische zorg voor Syrische vluchtelingen en kwetsbare Jordaniërs
Mobiele kliniek: medische zorg voor Syrische vluchtelingen en kwetsbare Jordaniërs
Water en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkamp Arbat in Irak
Water en sanitaire voorzieningen in vluchtelingenkamp Arbat in Irak
Voedselhulp voor ontheemden uit Raqqa
Voedselhulp voor ontheemden uit Raqqa
Voedsel, inkomsten en bescherming voor ontheemden in de CAR
Voedsel, inkomsten en bescherming voor ontheemden in de CAR
Uit de mijnen terug naar school in DR Congo
Uit de mijnen terug naar school in DR Congo
Hulp voor vluchtelingen uit het oosten van Aleppo
Hulp voor vluchtelingen uit het oosten van Aleppo
Geestelijke en psychosociale zorg voor vluchtelingen in Griekenland
Geestelijke en psychosociale zorg voor vluchtelingen in Griekenland
Noodhulp voor door winterstorm getroffen vluchtelingen in Libanon
Noodhulp voor door winterstorm getroffen vluchtelingen in Libanon
Onderwijs en psychosociale hulp aan kinderen in het noorden van Syrië
Onderwijs en psychosociale hulp aan kinderen in het noorden van Syrië
Hulp voor kwetsbare vluchtelingen in Noord-Libanon
Hulp voor kwetsbare vluchtelingen in Noord-Libanon
Noodvoeding voor ondervoede kinderen in Jemen
Noodvoeding voor ondervoede kinderen in Jemen
Onderwijs voor ontheemde kinderen in Menaka, Mali
Onderwijs voor ontheemde kinderen in Menaka, Mali
Verbeterde gezondheidszorg in Adamawa en Borno State
Verbeterde gezondheidszorg in Adamawa en Borno State
Lesbos: er is hard gewerkt aan fatsoenlijke opvang, Griekenland
Lesbos: er is hard gewerkt aan fatsoenlijke opvang, Griekenland
Medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in DR Congo
Medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in DR Congo
Dekens en matrassen voor ontheemden in Hawassa, Ethiopië
Dekens en matrassen voor ontheemden in Hawassa, Ethiopië
Gezondheid en bescherming voor ontheemden in Centraal-Kasai, Congo
Gezondheid en bescherming voor ontheemden in Centraal-Kasai, Congo
Hulp aan Burundese vluchtelingen in Tanzania
Hulp aan Burundese vluchtelingen in Tanzania
Geld voor matrassen en kachels voor vluchtelingen in Servië
Geld voor matrassen en kachels voor vluchtelingen in Servië
Voedsel en water voor kwetsbare gezinnen in Somalië
Voedsel en water voor kwetsbare gezinnen in Somalië
Opsporing en bescherming van alleenstaande Syrische vluchtelingenkinderen in Jordanië
Opsporing en bescherming van alleenstaande Syrische vluchtelingenkinderen in Jordanië
Medische zorg en bescherming voor kinderen in Syrië
Medische zorg en bescherming voor kinderen in Syrië
Mijnen en explosieven ruimen ten oosten van Mosul
Mijnen en explosieven ruimen ten oosten van Mosul
Betere zorg voor Syrische kinderen die werken of bedelen in Mount Lebanon
Betere zorg voor Syrische kinderen die werken of bedelen in Mount Lebanon
Voedselpakketten, bevallingszorg en bescherming van kinderen voor Syrische ontheemden
Voedselpakketten, bevallingszorg en bescherming van kinderen voor Syrische ontheemden
Cashhulp voor Syrische vluchtelingen in acute nood
Cashhulp voor Syrische vluchtelingen in acute nood
Gezondheidszorg en betere bescherming voor Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh
Gezondheidszorg en betere bescherming voor Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh