10-04-2017 | Somalië

"Ondertussen weet Al Shabaab wel dat jullie er zijn"

Vierentwintig jaar geleden was Tineke Ceelen, de directeur van Stichting Vluchteling, in het toen ook al zeer onveilige Somalië. Het team werd overvallen, ze kwam in een schietpartij terecht en een teamlid werd neergeschoten. Nu opnieuw een humanitaire crisis dreigt en miljoenen mensen in hongersnood zitten, reisde ze opnieuw af. Dit is wat ze aantrof.

Lees haar vijfde reisverslag:

Mogadishu, 8 april 2017

Een kameel laat zich met een doffe klap in het zand vallen. Mannen wapperen het stof weg dat het beest opwerpt. Even verderop kopen vrouwen in kleurige gewaden groenten, kinderen scharrelen er spelend doorheen. Van het gewone leven in Mogadishu zie ik alleen flitsen, vanachter donker getint kogelvrij glas, terwijl we met ons indrukwekkende konvooi langs racen.

Vanochtend reden we voor de derde keer naar de rand van de stad, naar nieuw aangekomen vluchtelingen. Wel drie keer herhaalt Muhamed, de collega die toeziet op onze veiligheid, dat ie normaliter nooit terugkomt met westerse hulpverleners op een eerder bezochte plek. Véél te gevaarlijk, licht de knappe Somaliër zonder enige vorm van emotie toe.

Onderweg vertelt hij over die ene keer, met twee Westerse vrouwen in de auto, toen zijn konvooi aangevallen werd door een zelfmoordauto. De chauffeur raakte zwaar gewond, maar iedereen overleefde. 'Ondertussen weet Al Shabaab wel dat jullie er zijn', voegt Muhamed toe, 'de risico's worden groter'. Ik geef het toe, ik ben bang.

Muhamed heeft extra beveiligers en wapens toegevoegd vandaag. Het terrein waar onze collega's een provisorische kliniek hebben ingericht wordt hermetisch afgesloten zodat we rond kunnen lopen, elk van ons op de hielen gezeten door minimaal één en vaak meer bewakers.

Hoe kleurrijk, en daardoor bijna vrolijk, de eerste aanblik ook is, als je beter kijkt zie je de armoede, de honger en de uitzichtloze ellende. Kinderen zijn stuk voor stuk veel te mager, sommigen hebben lelijke wonden, anderen hoge koorts. En honger, allemaal hebben ze honger. Deze nieuwe groep mensen komt uit Lower Shabelle, een gebied dat Al Shabaab controleert. Hulp er naartoe brengen is onmogelijk, vluchten eigenlijk ook. De ontheemden die we hier zien zijn zonder uitzondering 's nachts gevlucht, om ongezien aan Al Shabaab te ontsnappen.

Een akelig mager meisje wordt in een weegzak gehesen. Ze huilt, maar geluid komt niet uit het kind, de kracht ontbreekt haar. De ribben van het meisje zijn duidelijk zichtbaar, en op haar beentjes en armpjes zit geen gram vet meer. Onze arts buigt zich over haar en zucht bedrukt dat ze drie jaar oud is.

Samen met de moeder probeert de arts het meisje Plumpy’nut te laten eten, een speciaal soort pindapasta voor ondervoede kinderen. Maar eten lukt het meisje niet, ook de speciale melk wil ze niet drinken. Er zit niks anders op dan het kind naar het ziekenhuis te brengen in de hoop dat ze daar geholpen kan worden. Een schokkend aantal van dit soort kinderen, die met velen aanwezig zijn in onze kliniek vandaag, sterft.

Kind en moeder worden in de door u betaalde ambulance gehesen en rijden weg. Onze medische staf buigt zich over het volgende, bijna net zo doorzichtige kindje.

Onze hulpverlening in Somalië

De opbrengst van de Giro555-actie voor de slachtoffers van de hongersnood in grote delen van de wereld is verder opgelopen tot bijna 33 miljoen euro. Met een deel van de Giro555-gelden verleent Stichting Vluchteling levensreddende noodhulp op het gebied van medische zorg en het tegengaan van ondervoeding in de Benadir-regio in Somalië.

De hulpverlening op het gebied van gezondheidszorg is met name gericht op het bestrijden van besmettelijke zieken. Daarnaast bieden we therapeutische voeding aan mensen die lijden onder ernstige ondervoeding. Dat zijn vooral kinderen onder de 5 jaar, zwangere vrouwen en jonge moeders.

Naast onze hulpverlening op het gebied van medische zorg en voedselzekerheid in de door honger getroffen regio’s, verbeteren we ook de watervoorzieningen in Hobyo en Jariibin district in Somalië. Zeker tienduizend mensen zullen weer toegang krijgen tot schoon drinkwater door onder meer het aanvoeren van water met trucks, het herstel van twee waterputten en uitleg over de bevordering van hygiëne. Daarnaast bieden we cashhulp aan 800 kwetsbare huishoudens, hetgeen mensen zelf in staat stelt om in hun dagelijkse onderhoud te kunnen voorzien. Dit project wordt gerealiseerd binnen de Dutch Relief Alliance.

Ook onze noodhulpactiviteiten in de door honger getroffen landen Zuid-Soedan en Jemen zijn met Giro555-gelden opgeschaald. Wij danken alle donateurs voor de steun aan de slachtoffers van de hongersnood.

Lees ook het eerste reisverslag en het tweede reisverslag en het derde reisverslag en het vierde reisverslag van Tineke Ceelen vanuit Mogadishu, Somalië.

Tineke Ceelen reisde samen met Aart Zeeman van KRO-NCRV Brandpunt. De uitzending van de reportage over Somalië was op dinsdagavond 11 april om 20.25 uur op NPO 2.

Pers: voor interviews kan er contact worden opgenomen met Valeska Hovener: 06-40846655

Gerelateerde projecten

Voedseldistributie en schoon water aan door droogte getroffen ontheemden in Baidoa

Voedseldistributie en schoon water aan door droogte getroffen ontheemden in Baidoa

Gezondheidszorg, voeding, levensonderhoud en water aan door droogte getroffen ontheemden in Kismayo

Gezondheidszorg, voeding, levensonderhoud en water aan door droogte getroffen ontheemden in Kismayo