De hulpoperatie wordt uitgevoerd door twaalf Nederlandse humanitaire organisaties, waaronder Stichting Vluchteling. De komende maanden bieden wij noodhulp aan de mensen die het oorlogsgeweld hebben moeten ontvluchten, en helpen we lokale gemeenschappen weer op te krabbelen.
De hulpverlening van de twaalf hulporganisaties is specifiek gericht op burgers die het geweld in Mosul - met name het nu belegerde westelijke deel van de stad - en het district Hawiga proberen te ontvluchten. In de laatste maanden van vorig jaar nam het aantal luchtaanvallen op Hawiga sterk toe, als onderdeel van de militaire operatie om IS te verdrijven uit de regio. Naar schatting 50.000 mensen ontvluchtten het gebied, van wie velen zijn nu ondergebracht in kampen voor ontheemden in Kirkuk.
Binnen de Dutch Relief Alliance heeft iedere organisatie specifieke humanitaire expertise: gezondheidszorg, psychosociale hulp, toegang tot drinkwater, noodhulp voor kinderen en andere terreinen. Die combinatie en onze geografische spreiding - we werken niet op een kluitje – maakt dat we snel kunnen inspringen op een breed scala aan humanitaire noden.
- Ignacio Arteche, noodhulpcoördinator van de DRA in Irak
De slag om Mosul, die in oktober vorig jaar begon, heeft tot op heden meer dan 255.000 mensen op de vlucht doen slaan. De Islamitische terreurorganisatie IS is tot op heden nog niet uit Mosul verdreven en houdt honderdduizenden burgers in het westelijk deel van de stad vast. Mannen, vrouwen en kinderen blijven proberen de stad ontvluchten, soms duizenden per dag.
De Dutch Relief Alliance verleent levensreddende hulp aan mensen die de militaire vijandelijkheden ontvluchten, aan families die terugkeren naar bevrijde gebieden, maar ook aan gemeenschappen die ontheemde gezinnen opvangen en zelf ook getroffen zijn door de oorlog.
Tot eind dit jaar verstrekt de Dutch Relief Alliance onder andere de volgende hulp in Irak:
De hulpverlening wordt mogelijk gemaakt met financiering van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.