07-12-2017

Up to date in 3 minuten: Myanmar en Jemen

Up to date in 3 minuten. In dit korte overzicht krijg jij in enkele minuten inzicht in de laatste ontwikkelingen. Oud-President Saleh gedood en hulp in voor de gevluchte Rohingya uit Myanmar komt moeizaam op gang. In deze eerste editie in 3 minuten een update over in Myanmar en Jemen.

JEMEN: 'het geweld laait op' 

Op 6 november heeft de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië alle toegangswegen per lucht, land en zee naar Jemen afgesloten. Op 13 en 22 november is onder internationale druk de harde blokkade deels versoepeld, maar dit heeft de problemen geenszins opgelost. Het voedseltekort in het al arme land blijft groeien en 80%, bijna 21 miljoen mensen, van de bevolking van Jemen hebben dringend behoefte aan humanitaire hulp. De zeer beperkte aanwezigheid van brandstof, noodhulpmiddelen, medicijnen en schoon drinkwater maken het werk van Stichting Vluchteling en haar partners moeilijk. 

Oud-president Saleh 

Afgelopen maandag hebben de Houthi-rebellen de woning van oud-president Saleh in het centrum van de hoofdstad Sanaa opgeblazen en hem bij een vluchtpoging naar Saudi-Arabië gedood. Saleh werd volgens partijgenoten buiten Sanaa door een raketwerper onder vuur genomen en vervolgens in zijn auto doodgeschoten. Saleh had de dag voor zijn overlijden aangegeven dat hij bereid was een "nieuwe bladzijde te beginnen" in de verhoudingen met de Saudische coalitie, als deze zou ophouden met de aanvallen op Jemenitische burgers.

De strijd in Jemen is al ruim 2 jaar aan de gang. Het conflict ontstond toen de Houthi-rebellen de Jemenitische regering verjoegen en is uitgedraaid op een machtsstrijd tussen de grootmachten in de regio: het soennitische Saudi-Arabië aan de zijde van de regering en het sjiitische Iran dat de Houthi's steunt. 

Lees meer over de situatie in Jemen

MYANMAR: 'een terugkeer van de Rohingya naar Myanmar moet ongedwongen en veilig gebeuren'  

Op 23 november hebben Bangladesh en Myanmar overeenstemming bereikt over de mogelijke terugkeer van honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen naar Myanmar. De overeenkomst is niet bindend, maar betekent dat de Rohingya waarschijnlijk kunnen terugkeren naar Myanmar. Stichting Vluchteling zet vraagtekens bij deze overeenkomst. Om te praten over de terugkeer van Rohingya naar Myanmar terwijl er nog dagelijks Rohingya de grens over vluchten uit angst voor geweld, is prematuur.  

Een van onze collega’s in het veld zegt daarover het volgende: 'Een eventuele terugkeer van Rohingya naar Myanmar moet niet gedwongen zijn en met veiligheidsgaranties, onder volledig toezicht van de Verenigde Naties. Het is duidelijk dat de huidige situaties waarin de Rohingya leven, zonder de meest basale rechten en vrijheden en niet erkend als etnische groep, deze condities niet aanwezig zijn. Dit moet eerst veranderen voordat de huidige crisis kan worden opgelost.' 
  
Buurland Bangladesh heeft zwaar te lijden onder de grote toestroom van Rohingya-vluchtelingen vanuit Myanmar op de vlucht voor geweld. Om de druk op de eigen bevolking te verlichten wil de overheid van Bangladesh in november 2019 rond de 100.000 Rohingya gaan verplaatsen naar een afgelegen eiland voor de kust. Het voornemen stuit op kritiek van onder meer de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties. 
  
Resultaten
Dankzij jouw hulp en die van alle andere donateurs die onze actie voor de vluchtelingen uit Myanmar hebben gesteund krijgen ondervoede kinderen in de vluchtelingenkampen in Bangladesh de specialistische zorg die zij zo hard nodig hebben. Van de 4 specialistische ondervoedingsklinieken in het vluchtelingenkamp Kutupalong in de regio Cox's Bazar zijn er op 15 november 2 open gegaan. Hier bieden wij specialistische zorg aan de allerzwakste ondervoede kinderen. Ook zijn er 6 gecombineerde zorgteams actief in de kampen. Zij bieden mensen noodzakelijke medische zorg, voeding en psychosociale hulp gericht op bijvoorbeeld traumaverwerking. Op het moment van schrijven hebben deze teams al 2,065 patiënten kunnen helpen.
  
Stichting Vluchteling maakt zich zorgen
Wij van Stichting Vluchteling maken ons zorgen over de situaties in Jemen en Myanmar. De échte oplossingen zijn nog ver weg. In de tussentijd blijven wij, samen met onze partners, ons inzetten voor vluchtelingen wereldwijd. 
 
 

Geef vluchtelingen minder. Minder angst, zorgen en wanhoop

Dit jaar gingen wij wederom ver voor vluchtelingen, maar we willen heel graag nog veel meer voor hen betekenen. Daarom vragen wij om je hulp, meer hulp. Geef vluchtelingen minder. Minder angst, zorgen en wanhoop. In 2016 hebben we dankzij de steun van onze 157.420 donateurs bijna 1 miljoen vluchtelingen kunnen helpen. Dit aantal willen wij in de laatste maand van 2017 overtreffen. Help jij mee? Met een klein bedrag maak je al een groot verschil. Wij hopen deze laatste dagen van het jaar op jou te mogen rekenen. Want wij gaan ver voor vluchtelingen, maar zonder jouw hulp zijn we nergens!