Jemen: 1000 dagen oorlog

Sinds afgelopen dinsdag is het al meer dan 1000 dagen geleden dat de oorlog in Jemen begon. Het straatarme land heeft momenteel te maken met een van de grootste humanitaire crises in de wereld. een op handen zijnde hongersnood en de grootste uitbraak van cholera in recente historie.

Op 6 november 2017 blokkeerde de door Saoedi-Arabië geleide coalitie alle toegangswegen naar Jemen. Onder internationale druk werd de blokkade op 23 november deels opgeheven en mocht humanitaire hulp aan het straatarme land worden hervat. Het is echter nog steeds erg lastig om als hulpverlenende organisatie toegang te krijgen tot het land. Een kleine stap voorwaarts, maar zeker niet iets om te vieren. De restricties op import hebben nog steeds een grote invloed op de hulp die wij kunnen bieden in Jemen. Ondertussen blijft de klok maar doortikken, de naweeën van de blokkade hebben nog impact op de bevolking. De kosten van brandstof en goederen blijven stijgen in Jemen. Dit heeft een grote impact op de budgettering en toegang tot gebieden waar onze hulp hard nodig is. We blijven ons inzetten om zo snel mogelijk weer volledige toegang te krijgen tot het land en hulp te bieden. 

Wist u dat? In Jemen zijn er 1 miljoen cholera gevallen. Het straatarme, door oorlog verscheurde land heeft te maken met een van de grootste humanitaire crises in de wereld. 

Wat doen wij om te helpen? 

Stichting Vluchteling en haar partner IRC zijn al sinds 2012 actief in Jemen. Hier zorgen wij voor schoon drinkwater en noodhulp aan dorpen in het zuiden van het land. Door het escalerende geweld hebben de programma's in Mei van 2015 tijdelijk stilgelegen, maar het lukte ons om binnen een maand weer onze hulp te bieden aan de mensen in nood. We zijn actief in Abyan, Lahj, Aldale'a en Sana'a waar wij onder andere: 

  • Zorgen voor medische hulp, voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen voor meer dan een kwart miljoen mensen;
  • Essentiële medicijnen en medische benodigdheden leveren aan ziekenhuizen;
  • Medische staf trainen op het behandelen van Cholera;

Wat kan jij doen? Geef vluchtelingen minder.. 

Wij blijven ons inzetten voor de mensen in Jemen, want niet alleen dit jaar, maar ook de komende jaren blijven wij ons inzetten voor vluchtelingen wereldwijd. We gingen in 2017 ver voor vluchtelingen, maar willen in 2018 heel graag nog veel meer voor hen betekenen. 

Daarom vragen wij om je hulp, meer hulp. Geef vluchtelingen minder. Minder angst, zorgen en wanhoop. Wij hopen deze laatste dagen van het jaar op jou te mogen rekenen. Een klein bedrag maakt namelijk al een groot verschil.

 Voor 21 euro kunnen wij al een kind al een noodhulppakket geven, met noodvoeding, schoon drinkwater en medicijnen. Help jij mee?