27-12-2017

7 feiten over de Rohingya crisis in Myanmar

Sinds het oplaaien van het geweld eind augustus zijn een geschatte 655.000 veelal Rohingya vluchtelingen de grens overgestoken naar Bangladesh vanuit Myanmar. De crisis duurt echter nog steeds voort. De crisis in Myanmar en buurland Bangladesh is samen met Jemen in aantallen een van de grootste en snelst groeiende humanitaire crises ter wereld. 7 feiten over de Rohingya-crisis op een rij.

  • 655.000 mensen, veelal Rohingya, zijn sinds het oplaaien van het geweld eind augustus 2017 de grens met Bangladesh over gevlucht vanuit Myanmar
  • Deze 655.000 mensen komen bovenop de 212.000 al aanwezige Rohingya in Bangladesh in vluchtelingenkampen. Dit brengt het totaal aantal vluchtelingen in het land op 867.000, allen gevlucht voor het geweld. Het totale aantal kan in januari uitstijgen boven de 1 miljoen
  •  Per week komen er 1.000 tot 2.000 mensen bij in de al overvolle kampen. Deze kampen hebben weinig tot geen schoon drinkwater, voedsel en slechte sanitaire voorzieningen. 
  • De verwachting is dat er in de komende maanden tot 200.000 vluchtelingen bij kunnen komen. Uit verschillende hoeken komen berichten die aangeven dat er nog duizenden mensen worden tegenhouden aan de grens.
  • In de drie grootste geregistreerde vluchtelingenkampen: Kutupalong, Balukhali (Ukhia Upazila) en Leda (Teknaf Upazila) in het Cox's Bazar district is een grote behoefte aan medische zorg. Mensen met schot- en/of brandwonden hebben dringend adequate zorg nodig, alsook zwangere vrouwen. Psychologische zorg en traumaverwerking is essentieel, net als vaccinaties om te voorkomen dat overdraagbare ziektes zich verder verspreiden.   
  • Tussen 25 augustus en 24 september 2017 zijn naar (conservatieve) schatting 6.700 Rohingya vermoord. Onder de doden zijn minimaal 730 kinderen jonger dan 5 jaar. Dit geweld tegen de Rohingya was de inleiding van de grootste exodus van mensen sinds de genocide in Rwanda in 1994. 

     

  • Bangladesh heeft zwaar te lijden onder de grote toestroom van Rohingya-vluchtelingen vanuit Myanmar op de vlucht voor geweld. Om de druk op de eigen bevolking te verlichten wil de overheid van Bangladesh in november 2019 rond de 100.000 Rohingya gaan verplaatsen naar een afgelegen eiland voor de kust.  Een slecht idee, gezien de volledige afwezigheid van voorzieningen op het afgelegen eiland. 

Het einde van 2017 nadert en blijvende oplossingen lijken nog ver weg. Wij van Stichting Vluchteling werken samen met onze partner IRC (International Rescue Committee) om de Rohingya te helpen in de kampen in Cox's Bazar alsook in de Rakhine provincie door de inzet van speciale medische zorgteams en het bouwen van specialistische ondervoedingsklinieken. 

Geef de Rohingya vluchtelingen minder angst, zorgen en wanhoop

Dit jaar gingen wij ver voor de Rohingya vluchtelingen in Myanmar en Bangladesh, maar we willen heel graag nog veel meer voor hen betekenen. Daarom vragen wij om je hulp, meer hulp. Geef ook deze vluchtelingen minder angst, zorgen en wanhoop. Help jij mee? Met een klein bedrag maak je al een groot verschil. Wij hopen deze laatste dagen van het jaar op jou te mogen rekenen. Want wij gaan ver voor vluchtelingen, maar zonder jouw hulp zijn we nergens!