16-11-2017 | Laatste update: 19-11-2017

Wij willen minder vluchtelingen die... uitzichtloos vast zitten

Wij willen minder vluchtelingen die uitzichtloos vast zitten tussen vluchtelingenkamp en stad. Ruim 65 miljoen mensen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld. Nog nooit moesten zoveel mannen, vrouwen en kinderen álles achterlaten. In Irak, nadat de stad Mosul was bevrijd uit handen van IS, willen de burgers zo snel mogelijk weer terug naar huis. Een groot deel van de stad ligt in puin en er zijn weinig tot geen voorzieningen. De inwoners van Mosul zitten uitzichtloos vast tussen het vluchtelingenkamp en hun eigen verwoeste stad.

Tineke Ceelen: 'De mensen uit Mosul vertelden ons over hun verliezen, we zagen de littekens van schotwonden en hoorden over de executie van geliefden'

De op een na grootste stad van Irak viel in juni 2014 in handen van IS. Ruim een miljoen inwoners van Mosul wist toch te vluchten. Na de bevrijding van de stad in juli 2017 willen de mensen terug naar hun stad. Veel inwoners van de stad wonen nog steeds in overvolle kampen op tientallen kilometers van de stad. Hun huizen en eigendommen in de stad zijn verwoest, net als wegen, scholen, ziekenhuizen en water- en elektriciteitsvoorzieningen. Vrijwel geen gezin is ongeschonden door het conflict gekomen. Bijna iedereen verloor wel iemand; een kind, een ouder een broer of zus.

De verwoesting is indrukwekkend

Directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen was na de bevrijding in Mosul: ‘De verwoesting is indrukwekkend. Onze reis ging langs afgebrande, platgebombardeerde of door granaatinslagen gehavende huizen. De mensen uit Mosul vertelden ons over hun verliezen, we zagen de littekens van schotwonden en hoorden over de executie van geliefden. De confrontatie met het lijden van eigenlijk eenieder die we spraken was beklemmend.’

Wij willen minder vluchtelingen die...

Wij willen minder vluchtelingen die vastzitten tussen kampen en verwoeste steden, zoals de inwoners van Mosul. We moeten vluchtelingen beschermen en helpen, niet opsluiten in oorlogen, marginaliseren in ellendige opvanglocaties en toestaan dat hun levens volledig tot stilstand komen. Wij willen een open en constructief gesprek over vluchtelingen. We dringen aan op een fatsoenlijke, respectvolle toon in het debat over mensen die letterlijk alles verloren zijn.

Daarom gaan wij ver voor vluchtelingen, maar zonder uw hulp zijn wij nergens! Doe mee en teken de petitie!