Jemen: gevolgen sluiting toegangswegen desastreus

15 humanitaire organisaties, waaronder Stichting Vluchteling en haar partner IRC, hebben hun zorgen geuit over de tijdelijke sluiting van alle toegangswegen naar Jemen door Saoedi-Arabië en haar bondgenoten. Voor miljoenen mensen dreigt er een hongersnood.

Update maandag 13 november : De druk van o.a. de internationale hulporganisaties heeft effect gehad. Saoedi-Arabië heeft de omstreden sluiting van de vliegvelden en havens in Jemen opgeheven. De komende dagen moet blijken of  de stroom aan hulpgoederen weer op gang komt en of de 7 miljoen mensen die direct afhankelijk zijn van deze noodhulp worden bereikt. 

Op maandag 6 november heeft de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië alle toegangswegen per lucht, land en zee naar Jemen afgesloten. Volgens de autoriteiten is dit nodig om 'kwetsbaarheden' in het inspectieproces aan te pakken. De in- en uitvoer van hulpgoederen en personeel door humanitaire organisaties zou gewoon mogelijk blijven, maar hoe dit moet gebeuren is onduidelijk, met grote vertragingen tot gevolg. In de verklaring wordt niet aangegeven hoe lang de blokkade blijft bestaan. Samen met 15 andere humanitaire organisaties maken wij ons grote zorgen over de levensbedreigende situatie in Jemen. 

7 miljoen mensen hebben direct hulp nodig 

Door de afsluiting van de toegangswegen wordt het voedseltekort nog groter, evenals de dreiging van een hongersnood. Zelfs voor het ontstaan van de crisis kwam 80 tot 90% van het voedsel via import het land binnen. De consequenties van de blokkade zijn dan ook desastreus. De 20,7 miljoen mensen getroffen door het conflict zijn sterk afhankelijk van humanitaire hulp als het gaat om brandstof, voedsel en medicijnen. van deze 20,7 miljoen zijn 7 miljoen mensen direct afhankelijk van voedselhulp. Iedere vertraging van deze hulp in Jemen kost mensenlevens en moet worden voorkomen. Het is daarom essentieel dat de toegangswegen snel weer open gaan zodat noodzakelijke medicijnen, voedsel en zorg weer geleverd worden. 

Cholera

Met 908.702 vermoedelijke gevallen heeft Jemen daarnaast te maken met een van de grootste uitbraken van cholera ooit. Deze zeer besmettelijke ziekte heeft tot 6 november 2017 al aan 2194 mensen het leven gekost. In Jemen vindt op dit moment dan ook één van de grootste humanitaire crises ter wereld plaats.

Nederlandse overheid 

We hopen dat de Nederlandse overheid zich zal inzetten om druk uit te oefenen op de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, zodat de humanitaire organisaties weer goederen kunnen leveren. Als de coalitie geen humanitaire hulp toelaat in Jemen zal dit leiden tot 'miljoenen slachtoffers', aldus noodhulpcoördinator Mark Lowcock van de Verenigde Naties.