04-11-2017

Eerste resultaten actie voor Myanmar

Dankzij alle donateurs die onze actie voor de vluchtelingen uit Myanmar hebben gesteund krijgen ondervoede kinderen in de vluchtelingenkampen in Bangladesh de specialistische zorg die zij zo hard nodig hebben.

Met het opgehaalde geld bouwen wij samen met onze partner IRC (International Rescue Committee) aan 4 specialistische ondervoedingsklinieken in het vluchtelingenkamp Kutupalong in de regio Cox’s Bazar. Voor 3 van de 4 klinieken hebben we de locaties al vastgesteld en van deze 3 gaan er op 15 november al 2 open. Hier bieden wij specialistische zorg aan de allerzwaksten ondervoede kinderen.

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling: 'dankzij onze donateurs en alle mensen die hebben bijgedragen aan de actie voor Myanmar, kunnen wij ons blijven inzetten voor de vluchtelingen daar en dat is hard nodig.' 

We doen meer 

Dit is een van de vele activiteiten die wij ondernemen om noodhulp te bieden aan de Rohingya vluchtelingen in Kutupalong. Vanaf 4 november (vandaag) starten we bijvoorbeeld met gecombineerde zorgteams op 12 plekken met noodhulp: mensen krijgen noodzakelijke medische zorg, voeding en psychosociale hulp gericht op bijvoorbeeld traumaverwerking. Daarnaast creëren we veilige omgevingen om geweld tegen vrouwen en meisjes tegen te gaan.

Vluchtelingenkamp Kutupalong is nu een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld met 424.000 mensen op nog geen 4 vierkante kilometer.

Problemen nog niet over 

De problemen in Kutupalong zijn nog lang niet over. Het kamp is nu een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. In een gebied van nog geen 4 vierkante kilometer leven 424.000 vluchtelingen samengepakt in zelfgemaakte nederzettingen in afwachting van hun lot. 95% van de mensen heeft nog geen toegang tot schoon drinkwater en een groot deel van de vluchtelingen heeft geen toegang tot goede sanitaire voorzieningen.

1 miljoen vluchtelingen 

Door het aanhoudende geweld vrezen we dat het aantal vluchtelingen dat deze maand de grens oversteekt met nog eens 300.000 mensen zal stijgen. Dit brengt het totaal aantal vluchtelingen boven de 1 miljoen. 'Dankzij onze donateurs en alle mensen die hebben bijgedragen aan de actie voor de vluchtelingen in Myanmar, kunnen wij ons blijven inzetten voor de vluchtelingen daar en dat is hard nodig.' Aldus Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling. 

 

Heb je nog niet gedoneerd voor de vluchtelingen uit Myanmar? Doneren kan nog steeds via deze link.