21-10-2017 | Laatste update: 23-10-2017 | Gezondheid

Waarom is cholera zo gevaarlijk?

Sinds het begin van 2017 zijn er meer dan 878.000 gevallen van cholera geregistreerd in landen als Zuid-Soedan, Somalië, Kenia, Ethiopia en Jemen. Meer dan 4.600 mensen zijn dit jaar overleden aan de ziekte. De afgelopen maanden zijn het aantal gevallen van cholera in Zuid-Soedan en Jemen bijna verdubbeld.

Met een van de grootste uitbraken ter wereld in Jemen en een op handen zijnde vergelijkbare situatie rondom de Rohingya crisis in Bangladesh/Myanmar is het duidelijk dat cholera een serieus probleem is. Het gebrek aan schoon water, goede zorg en sanitaire voorzieningen maken vluchtelingenkampen in crisisgebied vaak een ideale broedplaats voor het ontstaan en de verspreiding van cholera.

Het gebrek aan schoon water, sanitaire voorzieningen en goede zorg maken vluchtelingenkampen in crisisgebied vaak de ideale broedplaats voor het ontstaan en de verspreiding van cholera.

Wat is Cholera?

Cholera is een (zeer) besmettelijke infectieziekte die je krijgt door het eten of drinken van besmette voedingsmiddelen. Plotseling overgeven en waterige diarree zijn de meest bekende ziekteverschijnselen. Het grootste gevaar bij cholera is uitdroging, omdat patiënten veel vocht kwijtraken. Als cholerapatiënten geen nieuw vocht krijgen toegediend sterft meer dan de helft binnen enkele dagen, soms zelfs uren. Met de juiste behandeling – op tijd – kan dit nummer dalen tot minder dan 1%. Volgens de World Health Organization (WHO) zijn er jaarlijks meer dan 1.4 miljoen gevallen van cholera en 143.000 doden door de ziekte.

Waarom is het zo gevaarlijk?

In gebieden waar schoon water schaars is en de sanitaire voorzieningen slecht zijn ligt cholera op de loer. Dit gevaar wordt groter wanneer grote groepen mensen gedwongen in kleine gebieden samenkomen, zoals in vluchtelingenkampen. In de kampen op de grens tussen Myanmar en Bangladesh doet eenderde van de mensen noodgedwongen hun behoefte in de buitenlucht door een gebrek aan sanitaire voorzieningen. Deze uitwerpselen komen terecht in het (drink)water en maken zo besmetting mogelijk. De bovenstaande elementen gecombineerd met de snelheid waarmee de ziekte om zich kan grijpen en slachtoffers eist is wat cholera een gevaarlijke ziekte maakt.

Sinds het begin van 2017 zijn er meer dan 878.000 gevallen van cholera geregistreerd in landen als Zuid-Soedan, Somalië, Kenia, Ethiopia en Yemen. Meer dan 4.600 mensen zijn overleden aan de ziekte.

Waar komt cholera vandaag de dag voor?

Jemen -  Jemen maakt op dit moment een van de grootste uitbraken van cholera mee. Met meer dan 750.000 cholera gevallen en 2000 mensen die sinds april zijn overleden is er sprake van een grote crisis. Per dag komen daar tot 3.000 nieuwe gevallen bij.

Bangladesh - Bangladesh kan de grote toestroom van Rohingya vluchtelingen uit Myanmar niet aan. Vluchtelingen worden wel toegelaten, maar mogen zich alleen vestigen in zeer snel groeiende vluchtelingenkampen in het grensgebied. Het gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen maakt hen kwetsbaar.

Ook landen als Zuid-Soedan, Kenia, Somalië  en Ethiopië  ervaren de gevolgen van cholera. Zuid-Soedan zag eerder dit jaar het aantal cholera gevallen bijna verdubbelen.  

Wat doen wij?

Het belang van schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en goede zorg zijn essentieel om uitbraken van cholera tegen te gaan. Samen met onze partner IRC (International Rescue Committee) bieden we hulp in onder andere Jemen en Zuid-Soedan door schoon drinkwater, verbetering van de sanitaire voorzieningen en het opzetten van cholera behandelcentra om de infectieziekte effectief te behandelen.

Lees hier meer over onze gezondheidsprojecten gericht op schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen