Stichting Vluchteling schaalt noodhulp op voor gevluchte Rohingya

Stichting Vluchteling stelt bijna 500.000 euro ter beschikking voor noodhulp aan de Rohingya. Zeker een half miljoen mensen is de grens overgestoken vanuit de deelstaat Rakhine in Myanmar naar buurland Bangladesh. Terwijl het geweld in Myanmar doorgaat, en de dorpen branden, komen daar nog elke dag vele nieuwe vluchtelingen bij.

Deze vluchtelingen hebben dringend hulp nodig en acute medische zorg. Ook wordt door de gebrekkige sanitaire voorzieningen, slechte hygiëne en een tekort aan schoon drinkwater gevreesd voor de uitbraak van besmettelijke ziektes als cholera. “Voor onze ogen voltrekt zich een enorme humanitaire crisis, die door de grote aantallen vluchtelingen en de onhygiënische omstandigheden waarin ze terecht komen, makkelijk veel verder uit de hand kan lopen,” aldus directeur Tineke Ceelen. 

Mobiele teams

Stichting Vluchteling schaalt haar noodhulp op, zowel in Bangladesh als Myanmar. Zo besteden we 300.000 euro in het Bengaalse district Cox’s Bazar, de plek waar de meeste Rohingya naartoe vluchten. Van deze bijdrage zetten we mobiele medische teams op. 

De Rohingya is een moslimminderheid in de deelstaat Rakhine en behoort tot ‘s werelds grootste groep stateloze mensen. Door de Myanmarese regering worden ze niet erkend als wettige inwoners van het land. Sinds het geweld eind augustus is opgelaaid, met honderden doden tot gevolg, zijn de Rohingya's massaal de grens over gevlucht en zijn andere inwoners ontheemd geraakt.

Momenteel hebben hulporganisaties geen toegang tot deze ontheemden. Stichting Vluchteling heeft ondanks dat 167.000 euro vrijgemaakt voor de aanschaf van noodhulpgoederen als dekens, toiletartikelen, kookgerei, en plastic zeilen. Deze goederen stellen we per direct beschikbaar zodra we toegang krijgen tot het geibed.

Levensreddende noodhulp

Stichting Vluchteling is sinds 2008 actief in Myanmar. Wereldwijd verlenen we levensreddende noodhulp in grote humanitaire crises. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van de gezondheid, veiligheid, onderwijs, economisch welzijn en zelfredzaamheid van mensen op de vlucht. Daarin werken we nauw samen met het International Rescue Committee (IRC). Samen zijn we actief in 29 crisisgebieden.