'Snelste exodus van vluchtelingen sinds genocide in Rwanda'

Vooruitlopend op de donorconferentie in Genève van vandaag (23 oktober) heeft onze samenwerkingspartner IRC (International Rescue Committee) de noodklok geluid. ‘Dit is de snelste exodus van vluchtelingen sinds de genocide in Rwanda’, aldus het IRC.

Update 24 oktober -  De Europese unie heeft een extra 30 miljoen euro uitgetrokken bovenop de al eerder beschikbaar gestelde 21 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor humanitaire hulp en zal worden ingezet om water, voedsel en sanitaire voorzieningen te realiseren voor de Rohingya vluchtelingen. De Verenigde Naties (VN) liet weten dat landen 290 miljoen euro aan steun hebben beloofd. Op korte termijn is 370 miljoen euro nodig om de situatie van de Rohingya te verbeteren. Nederland gaf eerder deze maand al 2 miljoen euro. 

300 miljoen

Tijdens de donorconferentie op ministerieel niveau, mede georganiseerd door de Europese Unie (EU), regering van Koeweit, UNHCR, International Organisation for Migration (IOM) en United Nations Office for the Coördination of Humanitarian Affairs (OCHA), is het doel om een toezegging van ruim 317 miljoen euro voor noodhulp te realiseren om de crisis rondom de Rohingya in Myanmar en Bangladesh het hoofd te kunnen bieden. Van de in totaal benodigde 434.1 miljoen euro is op dit moment 116.4 miljoen euro opgehaald, dit laat een gapend gat van 317.7 miljoen euro.  

Men verwacht een nieuwe stroom van ongeveer 300.000 extra vluchtelingen vanuit Myanmar, dit brengt het totaal op bijna 1 miljoen vluchtelingen in de loop van deze week. 

1 miljoen vluchtelingen

Met een verwachte nieuwe stroom van ongeveer 300.000 extra vluchtelingen vanuit Myanmar richting Bangladesh kan het totale aantal vluchtelingen in het land oplopen tot meer dan 1 miljoen in de loop van deze week. 

Ontzagwekkende schaal

De schaal van de humanitaire crisis in Bangladesh en Myanmar is ontzagwekkend. Naast het feit dat het aantal vluchtelingen aankomende week richting de miljoen loopt, is er ook een groot gebrek aan middelen. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen in de kampen ontvangt niet de benodigde medische zorg en een derde van de families moet gedwongen hun behoefte doen in de buitenlucht, dit omdat er simpelweg niet genoeg sanitaire voorzieningen zijn. Deze situatie kan leiden tot grote gezondheidsrisico’s in de vorm van ziektes als cholera. Veel van de vluchtelingen zijn daarnaast zwaar getraumatiseerd door het geweld en hebben vaak één of meerdere familieleden verloren.