11-10-2017 | Bescherming | Congo

Op Wereldmeisjesdag denken wij aan meisjes zoals Grace

Vandaag is het Wereldmeisjesdag en schenken we extra aandacht aan meisjes wereldwijd, want alle meisjes (en jongens) hebben recht op (beter) onderwijs, goede zorg en gelijke kansen.

Een verhaal dat ons bij Stichting Vluchteling erg heeft geraakt is het verhaal van de Congolese Grace. Toen zij nog maar een meisje was werd zij voor dood achtergelaten door de rebellenbeweging die haar familie voor haar ogen vermoordde. Maandenlang stond ze vastgebonden aan een boom en werd talloze keren verkracht. Toen Grace uiteindelijk werd bevrijd en in een ziekenhuis terecht kwam, bleek pas hoe erg zij eraan toe was. Ze was zwaargewond; kon haar urine en ontlasting niet vasthouden en was mentaal gebroken. Voor haar hoefde het allemaal niet meer.

Alhoewel Grace ondanks talloze operaties fysiek nooit meer de oude zal worden heeft zij mede dankzij haar onvoorstelbare veerkracht en de hulp van artsen, psychologen en andere hulpverleners, haar leven weer opgepakt. Grace helpt nu lotgenoten, werkt in het ziekenhuis en verkoopt zelf verbouwde groenten. Met de opbrengst hiervan heeft ze een huisje gekocht. Inmiddels straalt ze weer en heeft ze zin in het leven.

Grace was een vluchteling op zoek naar veiligheid, geborgenheid en een betere toekomst. Zij kreeg die kans. Heel veel andere meisjes wereldwijd krijgen deze mogelijkheid niet.    

Stichting Vluchteling steunt daarom verschillende projecten waar bescherming van vrouwen en meisjes centraal staat.

Het is namelijk daar tijdens oorlogen en wanneer mensen op de vlucht slaan dat normen vervagen en de overheidsinstanties en sociale controle die hen moet beschermen verdwijnt. In de chaos die daarop volgt kunnen daders onbestraft hun gang gaan. Seksuele uitbuiting, misbruik en seksueel geweld – soms zelfs doelbewust ingezet als oorlogswapen – vindt wijdverspreid plaats. Ook binnenshuis lopen vrouwen en meisjes gevaar. Door de spanning van het vluchtelingenbestaan, komen huiselijk geweld en gedwongen (kind)huwelijken vaker voor.  

Lees hier meer over bescherming van meisjes en vrouwen