Jemen: op de rand van de afgrond

Meer dan 72% van de bevolking van Jemen heeft behoefte aan noodhulp. Het land wordt geteisterd door de grootste cholera uitbraak in mensenheugenis en wordt verscheurd door oorlog en een dreigende hongersnood. Het land staat op de rand van de afgrond.

Jemen is het armste land in de Arabische wereld. Bijna de helft van haar bevolking heeft geen toegang tot schoon drinkwater en ondervoeding was al een zeer ernstig probleem voordat de gevechten begonnen in januari 2015. 

Bijna 1 miljoen gevallen van cholera

Op dit moment wordt Jemen geteisterd door een van de grootste uitbraken van cholera ooit. Met meer dan 750.000 cholera gevallen en 2000 mensen die sinds april zijn overleden is er sprake van een grote crisis. Per dag komen daar tot 3.000 nieuwe gevallen bij. De verwachting is dat dit aantal in de komende maanden zal groeien naar meer dan 1 miljoen. Onder de kwetsbare bevolking van Jemen is cholera op dit moment doodsoorzaak nummer één, het oorlogsgeweld staat (pas) op plaats twee.

Een tekort aan alles

Door de voortdurende gevechten in Jemen is het zeer moeilijk om voedsel en brandstof het land in te krijgen. Ziekenhuizen hebben geen diesel tot hun beschikking om bij stroomuitval hun apparaten draaiende te houden. De voorraden van antibiotica en andere essentiële medische hulpmiddelen zijn vrijwel leeg. Er is een tekort aan alles in het land. Noodhulp en noodzakelijke bevoorrading loopt onacceptabele vertraging op omdat hulporganisaties - waaronder partners van Stichting Vluchteling - vanwege de gevaarlijke situatie alleen via lange omwegen de bevolking kunnen bereiken. Samen met haar partners helpt Stichting Vluchteling om de medische klinieken te bevoorraden en werken wij aan het verbeteren van de water- en sanitaire voorzieningen in het door oorlog verscheurde land. Ook zorgen we voor aanvullende voeding voor kinderen die lijden aan ondervoeding.

Aanhoudende gevechten

 In januari 2015 dwongen de Houthis-rebellen het aftreden af van president Hadi. Een paar maanden later grepen Saoedi-Arabië en haar bondgenoten militair in om de rebellen te verdrijven en de president weer aan de macht te helpen. In dit voortdurende conflict zijn inmiddels meer dan 7.000 mensen gedood en 2.7 miljoen ontheemd, aldus de Verenigde Naties. In conflictsituaties als deze is de lokale bevolking altijd het grootste slachtoffer. 

Wil je weten wat Stichting Vluchteling allemaal doet voor de noodlijdende bevolking in Jemen? Bekijk het hier.