Sinds eind augustus is het geweld in de deelstaat Rakhine weer opgelaaid, met honderden doden tot gevolg. Veelal Rohingya* zijn massaal gevlucht. Volgens de laatste berichten zijn er sinds 25 augustus circa 515.000 mensen (bron: UNHCR) gevlucht naar het grensgebied tussen Myanmar en Bangladesh. Elke dag komen daar nog nieuwe vluchtelingen bij. De chaos is onvoorstelbaar. Lukraak zoeken de vluchtelingen een plekje uit om zelf een tent te bouwen, in de bestaande kampen is geen plek.
“Voor onze ogen voltrekt zich een enorme humanitaire crisis, die door de grote aantallen vluchtelingen en de onhygiënische omstandigheden waarin ze terecht komen, makkelijk veel verder uit de hand kan lopen.”
Uitdagingen
Door de plotselinge stroom aan vluchtelingen is er sprake van een noodsituatie. Dit komt niet alleen door het grote aantal mensen dat op de vlucht is geslagen. Door de gebrekkige sanitaire voorzieningen, slechte hygiëne en een tekort aan schoon drinkwater wordt gevreesd voor de uitbraak van besmettelijke ziektes als cholera. Van goede zorg voor de vaak getraumatiseerde vluchtelingen is geen sprake.
Directeur van Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen reisde afgelopen week af naar Bangladesh: “Voor onze ogen voltrekt zich een enorme humanitaire crisis, die door de grote aantallen vluchtelingen en de onhygiënische omstandigheden waarin ze terecht komen, makkelijk veel verder uit de hand kan lopen.”
Gemarteld en vermoord
Het grootste gedeelte van de vluchtelingen bestaat uit Rohingya vrouwen, kinderen en pasgeboren baby’s. Uit de vluchtelingenkampen komen horrorverhalen over dorpen die zijn platgebrand, vrouwen die zijn verkracht en – vooral mannen – die zijn gemarteld en vermoord; de keel doorgesneden. “Zo gaat het door, verhaal na verhaal. Het ene nog gruwelijker dan het ander”, aldus Tineke Ceelen. “Een schoolvoorbeeld van etnische zuivering”, zegt de Verenigde Naties.
Hoe Stichting Vluchteling helpt
We werken samen met lokale en internationale partners om de zorgcapaciteit voor de naar schatting 14.000 ernstig ondervoede kinderen te kunnen versterken. Daarnaast zetten wij ons in om samen met hen verschillende levensreddende gezondheids- en beschermingsdiensten op te zetten voor kwetsbare groepen met behulp van mobiele zorgteams. Denk hierbij aan goede zorg voor de naar schatting 22.000 zwangere vrouwen en circa 75.000 slachtoffers van seksueel geweld in de verschillende kampen en daarbuiten.
Al jaren actief in Myanmar
Stichting vluchteling is al tientallen jaren actief voor gevluchte en door conflict getroffen Myanmarezen in de regio. Zo zorgen rugzakdokters van onze lokale partner voor medische zorg en voorlichting in vooral oostelijk Myanmar. Daarnaast behandelen hulpverleners, dokters en verpleegkundigen van onze samenwerkingspartner het IRC, patiënten via mobiele medische teams in negen gezondheidsklinieken in de centraal en noordelijk Rakhine State.
*Rohingya
De Rohingya is een moslimminderheid in de deelstaat Rakhine en behoort tot ’s werelds grootste groep stateloze mensen ter wereld. De Myanmarese regering erkent de Rohingya niet als wettige inwoners van het land. Dit leidt tot ongeregeldheden en geweld tussen de Rohingya en de boeddhistische inwoners van Myanmar.