'Vluchtelingen op Griekse eilanden kunnen geen kant op'

De vluchtelingen die op Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros vast zitten kunnen geen kant op. Net als vorig jaar is de opvang daar niet winterklaar. Een volgende beproeving wacht voor deze kwetsbare groep mensen zonder status. 

Stichting Vluchteling heeft samen met haar partner IRC (International Rescue Committee) en 18 andere mensenrechten- en humanitaire organisaties een open brief gestuurd naar de Griekse premier Alexis Tsipras: ‘Stop met het beleid om vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden vast te houden op eilanden als Samos en Lesbos, breng de mensen naar het vasteland voor goede opvang en een eerlijke asielprocedure.’   

Lees hier de hele brief (Engels)

 

De winter komt eraan

Duizenden mensen, waaronder veel kinderen, (zwangere) vrouwen en mensen met een beperking zitten vast op Griekse eilanden onder erbarmelijke omstandigheden en krijgen geen mogelijkheid om asiel aan te vragen. Met de winter in het verschiet worden de vluchtelingen gedwongen te overleven in erbarmelijke omstandigheden die de mensenrechten schenden en slecht zijn voor hun gezondheid en waardigheid. Het is de derde winter op rij waarin de opvang van asielzoekers niet ‘winterklaar’ is, met alle gevolgen van dien.

Er moet meer gedaan worden

‘De positieve aankondiging dat 2,000 mensen worden verplaatst van de eilanden Lesbos en Samos is slechts een noodoplossing. Er moet meer gedaan worden om de omstandigheden op de eilanden te verbeteren en de meest kwetsbare asielzoekers te verplaatsen naar het vasteland, zodat er deze winter geen levens verloren gaan.’  Aldus Jana Frey, IRC Country Director.

Turkije deal

Het lukt de Griekse autoriteiten niet om te voldoen aan de basisbehoeften en bescherming van de rechten van de asielzoekers op de eilanden. Als rechtvaardiging van het beleid om vluchtelingen vast te houden op de eilanden wordt verwezen naar de implementatie naar de deal die Europa sloot met Turkije.

19 maanden

De vluchtelingen die zijn gearriveerd op de eilanden in de eerste dagen nadat de Turkije-deal werd geïmplementeerd zitten daar al meer dan 19 maanden vast. De situatie is vooral kritiek op de eilanden Samos en Lesbos. Hier leven meer dan 8,300 asielzoekers en migranten in zogeheten ‘hotspot’ faciliteiten die voor maximaal 3,000 mensen zijn gemaakt. Recent heeft de Griekse overheid aangegeven dat 2,000 asielzoekers zullen worden verplaatst van de twee eilanden, maar dat is slechts een druppel op een gloeiende plaat.