'Bijna de helft van de vluchtelingen is kind'

Van de bijna 1 miljoen Rohingya die zijn gevlucht vanuit Myanmar naar Bangladesh is ongeveer de helft kind. Door de huidige crisis zijn er sinds eind augustus 250.000 bovenop de al aanwezige 200.000 vluchtelingenkinderen gekomen.

Bijna 60% van de vluchtelingen die nu aankomen in vluchtelingenkampen als Kutupalong zijn kind. Dit komt neer op 1200 tot 1800 kinderen per dag. Een deel van de kinderen komen aan zonder hun ouders. De ouders zijn omgekomen in het geweld of in de chaos van de vlucht elkaar kwijtgeraakt. Deze kinderen zijn extra kwetsbaar in de overvolle kampen en kunnen 'giftige stress' ervaren; een traumatische reactie op de gebeurtenissen die de ontwikkeling van de hersenen remt en een grote impact heeft op zowel de fysieke als mentale gezondheid. 

Mohammed

De 12-jarige Mohammed moest ook vluchten voor het geweld: 'mijn beide ouders zijn vermoord, ik ben samen met mijn oma, broertjes en zusjes gevlucht naar Bangladesh.'  Tijdens zijn vlucht raakte Mohammed gewond: 'Ik ben het bos ingerend, maar werd door een kogel geraakt in mijn elleboog'. Er zijn nog veel meer gevallen zoals Mohammed die zonder familie moeten zien te overleven in de voor hen nieuwe en schrijnende realiteit van het vluchtelingenbestaan. 

Op onze Facebook pagina staat een video over de 12-jarige Mohammed - Bekijk de video hier - 

Richting de 1 miljoen 

Door de moeizame registratie en het grote aantal vluchtelingen dat de grens met Bangladesh oversteekt zijn de exacte aantallen moeilijk te bepalen. Volgens de laatste cijfers zijn ruim 603.000 veelal Rohingya gevlucht vanuit Myanmar naar Bangladesh sinds eind augustus. Opgeteld bij de ruim 300.000 al aanwezige vluchtelingen in het grensgebied loopt het totale aantal snel op richting de 1 miljoen, waarvan bijna de helft kind is. De verwachting is dat in de aankomende weken nog eens 300.000 Rohingya de grens zal oversteken. Dit is de grootste vluchtelingencrisis sinds de massale exodus tijdens de genocide in Rwanda. 

Stichting Vluchteling helpt

Samen met onze partners werkt Stichting Vluchteling aan het verbeteren van de leefsituatie van de Rohingya vluchtelingen in de kampen in Bangladesh. Schoon water, voedsel en betere sanitaire voorzieningen om ziektes als cholera tegen te gaan hebben onze prioriteit.