13-01-2017 | Servië, Griekenland

Winterweer legt het tekort van het migratiebeleid bloot

De extreem winterse omstandigheden in Griekenland en de Balkan leggen de tekortkomingen van het Europese migratiebeleid bloot, aldus het International Rescue Committee, partnerorganisatie van Stichting Vluchteling.

De Europese leiders hebben zich vooral gericht op het verminderen van het aantal vluchtelingen en het sluiten van de grenzen, daardoor hebben zij onvoldoende gedaan om vluchtelingen te helpen.

Temperaturen zijn tot ver onder het vriespunt gedaald. Niet alleen hier, maar ook in de Balkan en in Griekenland. Grote delen van het land zijn ondergesneeuwd, zowel op het vaste land als op de eilanden. Duizenden vluchtelingen verblijven onder erbarmelijke omstandigheden in tenten in ijzige vrieskou en zijn onvoldoende in staat zichzelf warm te houden. Stichting Vluchteling is geschrokken van de verhalen van onze collega’s in Griekenland, die spreken over de koudste winter in jaren.

"We maken onze grote zorgen over met name de kinderen en ouderen onder de vluchtelingen die het grootste risico lopen onderkoeld te raken, of erger", aldus onze IRC-collega Lucy Carrigan vanuit Griekenland.

“Er zijn inmiddels 4 doden gevallen ten gevolge van de kou, dat is onvergeeflijk. Europa moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor fatsoenlijke minimale omstandigheden voor deze 63.000 mensen in Griekenland, en 7200 in Servië”, aldus Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling.

De noodmaatregelen die de Griekse overheid heeft genomen zijn korte termijn oplossingen. Het is hoognodig dat de Griekse overheid deze korte termijn oplossingen snel vervangt voor lange termijn oplossingen.

Lees het volledige statement van de IRC.

Gerelateerde projecten

Psychosociale zorg voor vluchtelingen op Lesbos

Psychosociale zorg voor vluchtelingen op Lesbos

Lobby voor toegang tot bescherming en eerlijke asielprocedures in Hongarije

Lobby voor toegang tot bescherming en eerlijke asielprocedures in Hongarije

Ondersteuning van mensen op de vlucht in Noord-Servië

Ondersteuning van mensen op de vlucht in Noord-Servië

Kindbescherming en voedselhulp aan vluchtelingen in Athene

Kindbescherming en voedselhulp aan vluchtelingen in Athene