Stichting Vluchteling maakte een overzicht van enkele grote humanitaire crises van dit moment: van de aanhoudende oorlogen in Syrië en Irak, tot opnieuw oplaaiend geweld in Myanmar en Zuid-Soedan tot grootschalige ondervoeding in vergeten crises als Jemen en Nigeria.
Terreur van Boko Haram blijft in Nigeria
Al sinds 2009 wordt Nigeria geteisterd door Boko Haram. De groepering komt in opstand tegen seculiere overheid van Nigeria en wil een islamitisch kalifaat oprichten. Al meer dan 20.000 burgers kwamen om het leven en vrouwen en meisjes werden tot seksslaaf gemaakt. In het noorden van het land is sprake van een ongekende voedselcrisis. In gebieden die bevrijd zijn van Boko Haram hebben vijf miljoen mensen acute voedselhulp nodig en zijn 250 duizend kinderen ondervoed. Kinderen en baby’s dreigen ook in 2017 weer door uitputting en honger om het leven te komen. Hulp is nodig om ondervoedingsklinieken op te zetten en gezondheidscentra te bouwen voor de honderdduizenden mensen in nood.
In 2016 bood Stichting Vluchteling en de partnerorganisatie het International Rescue Committee (IRC) onder andere noodhulp aan vluchtelingen uit Mosul en Fallujah, en zijn we gestart met het ontmijnen van dorpen en steden die op IS bevrijd zijn.
Oorlog in Syrië: brandpunt van de wereldBevolking in Jemen blijft noodlijdend
De burgeroorlog in Jemen duurt al twee jaar en heeft aan duizenden mensen het leven gekost. Miljoenen mensen raakten door het escalerende geweld ontheemd. 80 procent van de bevolking is in overleven afhankelijk van humanitaire hulp. Het aantal ondervoede kinderen heeft in Jemen een record bereikt. Ruim 460 duizend kinderen jonger dan 5 jaar zijn dusdanig zwaar ondervoed dat ze op het randje van de dood balanceren. In Jemen strijden Houthi-rebellen een verbeten burgeroorlog uit tegen aanhangers van president Hadi die door een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië wordt gesteund. Een einde van de oorlog is nog niet in zicht. Dit betekent meer burgerslachtoffers en meer vluchtelingen die in kampen onder erbarmelijke omstandigheden met onvoldoende toegang tot hulp moeten overleven.
Rohingya vervolgd in Myanmar
Geweld tegen de Rohingya bevolking is de afgelopen maanden dramatisch geëscaleerd in Myanmar. VN-medewerkers waarschuwen voor genocide tegen deze religieuze en etnische minderheid. Honderden gebouwen in Rohingya-dorpen zijn verwoest, vrouwen verkracht en mannen mishandeld en verdreven. Kinderen worden levend verbrand. Deze etnische en religieuze minderheid zijn verwant aan de Bengalezen. Ze worden gezien als minderwaardig. In zwaar bewaakte kampen zitten nu al duizenden vluchtelingen. Een deel van de Rohingya zoekt een beter bestaan in andere landen, onder meer in Bangladesh.
Ook dit jaar zal Stichting Vluchteling en haar partner het International Rescue Committee (IRC) met hulp van donateurs alles op alles zetten om zoveel mogelijk vluchtelingen te helpen. Dit doen we door noodhulp te bieden in humanitaire crises wereldwijd, om vluchtelingen toegang te geven tot onder andere schoon drinkwater, voedsel en medische zorg. Help jij mee?