20-01-2017 | Servië

145.000 euro voor noodhulp aan vluchtelingen in Servië

Niet alleen in Nederland daalt de temperatuur flink, maar ook in andere regio’s is het winter. In de Syrische regio, Irak, Griekenland en op de Balkan proberen vluchtelingen zichzelf en hun kinderen warm te houden in vrieskou, in kleine tentjes in de sneeuw.

Naast de geboden noodhulp aan vluchtelingen in de Syrische regio, Irak en Griekenland, stelt Stichting Vluchteling per direct 145.000 euro ter beschikking voor het bieden van verwarmde opvangplekken in de officiële opvangcentra voor migranten en vluchtelingen in Servië. Stichting Vluchteling deelt ter plekke dekens, warme kleding, brandstof, kachels en bedden uit in een gebied waar de temperatuur komend weekend wederom daalt tot -10 graden Celsius.

Winterkou in Europa

Vluchtelingen in het zuidoosten van Europa hebben het zwaar. Op het Griekse eiland Lesbos zitten duizenden vluchtelingen in tentjes, die zich met provisorische kampvuren proberen warm te houden. Grote delen van Griekenland zijn afgelopen week bedolven onder een dikke laag sneeuw.

Door het sluiten van de grenzen met EU-landen zijn sinds de Turkijedeal die op 18 maart 2016 inging ook in Servië duizenden vluchtelingen gestrand. Opvangcentra puilen uit, waardoor een deel van de mensen in leegstaande pakhuizen moet bivakkeren. Ze proberen zich warm te houden bij zelfgestookte vuurtjes. Hulp is er niet of nauwelijks. Volwassenen en ook een groep van honderden alleen reizende kinderen wonen in de leegstaande gebouwen, zonder voorzieningen waar het risico op dood door onderkoeling op de loer ligt.

Hervestiging

Beloftes van Europese regeringsleiders om vluchtelingen in andere landen te hervestigen worden nauwelijks nagekomen. In totaal bevinden zich momenteel nog circa 63 duizend vluchtelingen in Griekenland, waarvan de helft vrouwen en kinderen. Sinds 2015 zijn er slechts 7.064 mensen vanuit Griekenland door andere Europese landen opgenomen.

“Het is oneindig ergerlijk dat Europa zijn zaken niet goed op orde heeft en wij moeten helpen”, zegt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. “In aanvulling op onze hulpverlening aan de vluchtelingen in Griekenland hebben wij 145.000 euro ter beschikking gesteld voor levensreddende noodhulp, zoals dekens en warme kleding.”

Om alle vluchtelingen op een goede manier op te vangen, moeten Europese leiders op korte termijn met een structurele oplossing komen. Alleen noodhulp ter plaatse bieden is niet genoeg.

We mogen vluchtelingen die te midden van winterkou proberen te overleven in onverwarmde tenten niet aan hun lot overlaten. Stichting Vluchteling biedt levensreddende hulp ter plekke. Wil jij ook helpen?

Gerelateerde projecten

Ondersteuning van mensen op de vlucht in Noord-Servië

Ondersteuning van mensen op de vlucht in Noord-Servië

Lobby voor toegang tot bescherming en eerlijke asielprocedures in Hongarije

Lobby voor toegang tot bescherming en eerlijke asielprocedures in Hongarije