20-06-2016 | Laatste update: 04-07-2017

Wereldwijd meer mensen op de vlucht dan ooit

Vandaag, 20 juni is het Wereldvluchtelingendag. Deze dag is in het leven geroepen om de situatie van vluchtelingen wereldwijd onder de aandacht te brengen. Een nieuw triest record van 65,3 miljoen mensen is op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking.

In haar jaarlijkse Global Trends rapport geeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR cijfers over mensen die op de vlucht zijn, op basis van data van overheden, partnerorganisaties en op basis van eigen gegevens. Hieruit blijkt dat 65,3 miljoen mensen ontheemd waren aan het einde van 2015, in vergelijking met 59,5 miljoen in dezelfde periode in 2014. Dit is de eerste keer dat de grens van 60 miljoen ontheemden is overschreden.

Van de 65,3 miljoen mensen zijn 40,8 miljoen mensen ontheemd: ze sloegen binnen de grenzen van hun eigen land op de vlucht. Daarnaast staken 21,3 miljoen mannen, vrouwen en kinderen wereldwijd de grens over op zoek naar een veilig heenkomen. 3,2 miljoen te wachten op uitsluitsel over hun asielaanvraag.

1 op de 113 mensen is op de vlucht
65,3 miljoen ontheemden op een wereldbevolking van ruim 7 miljard betekent dat 1 op 113 mensen wereldwijd op de vlucht is. Vandaag de dag zijn er meer gedwongen ontheemden dan de totale bevolking van het Verenigd Koninkrijk, nummer 22 op de ranglijst van landen met het grootste inwoneraantal ter wereld.

Er is de laatste vijf jaar een sterk groeiende trend in het aantal vluchtelingen en ontheemden wereldwijd. Onder andere doordat de conflicten waardoor mensen op de vlucht slaan langer voortduren. Bijvoorbeeld de conflicten in Somalië en Afghanistan die al vele decennia voortduren.

Ook is er een toename van relatief nieuwe of opnieuw oplaaiende crisissituaties. Syrië vormt de grootste humanitaire crisis van dit moment. Maar denk ook aan Zuid-Soedan, Jemen, Burundi en de Centraal Afrikaanse Republiek. Tenslotte is er een daling van het aantal gevallen waarin oplossingen worden gevonden voor vluchtelingen en ontheemden sinds het einde van de Koude Oorlog en ze veilig kunnen terugkeren naar huis.

Beeld: UNHCR Global Trends Report

Drie landen zijn verantwoordelijk voor de helft van het aantal vluchtelingen wereldwijd: 4,9 miljoen mensen zijn Syrië ontvlucht, Afghanistan kent 2,7 miljoen vluchtelingen en Somalië 1,1 miljoen. Samen zorgen ze voor meer dan de helft van het totaal aantal vluchtelingen.Wat betreft het aantal binnenlandse vluchtelingen staat Colombia bovenaan de lijst met 6,9 miljoen ontheemden, Syrië met 6,6 miljoen en Irak met 4,4 miljoen. Samen genereren deze drie landen het hoogste aantal ontheemden wereldwijd. Jemen genereerde in 2015 de meeste nieuwe binnenlands ontheemden met 2,5 miljoen mensen. 

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden