18-04-2016 | Laatste update: 04-07-2017 | Turkije, Syrië, Griekenland

Kwetsbare vluchtelingen krijgen plek in Kara Tepe

Sinds de Turkije-deal worden alle vluchtelingen die op Lesbos aankomen naar detentiecentrum Moria gebracht. Het nabijgelegen kamp Kara Tepe – waar onze hulpverleners werkzaam zijn - wordt nu gebruikt voor de opvang van 966 kwetsbare vluchtelingen, zoals zwangere vrouwen, moeders die met jonge kinderen reizen, alleenstaande minderjarigen, zieken en gehandicapten.

Er zitten momenteel 53.000 vluchtelingen vast in Griekenland. Een deel daarvan - zo’n 12.000 - verblijft bij de dichte Grieks – Macedonische grens. Enkele duizenden vluchtelingen zitten op de Griekse eilanden, na een overtocht vanuit Turkije. Verder mogen ze niet, op Lesbos worden ze opgevangen in Moria waar ze asiel kunnen aanvragen. Bij afwijzing worden ze naar Turkije teruggebracht. De Griekse autoriteiten komen echter handen tekort om al die aanvragen redelijk snel te behandelen. De verwachting is dat veel vluchtelingen daar nog weken zullen moet afwachten. 

Stichting Vluchteling en onze collega’s van het International Rescue Committee waren en zijn niet werkzaam op Moria. Onze hulpverleners hebben na ingang van de deal de Griekse autoriteiten laten weten ook niet mee te willen werken aan het vervoer naar Moria. Vluchtelingen die op zoek zijn naar veiligheid en vrijheid en Europa bereiken, mag je daar niet opsluiten, zo vinden wij. 

Kamp Moria is nu al overvol. Er verblijven momenteel 3.000 vluchtelingen, terwijl er onderdak is voor maximaal 2.000 mensen. Er is tevens een tekort aan voedsel.

Moria is geen veilige plek voor kwetsbare groepen. Die worden daarom nu naar Kara Tepe gebracht. Daar zijn onze hulpverleners sinds juni vorig jaar actief. Wij asfalteerden er de weg, legden verlichting aan en zorgden voor betere sanitaire voorzieningen en drinkwater.

Rania Al Abdullah, de koningin van Jordanië, bezocht onze noodhulp projecten in vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos, Griekenland | 25 april 2016

De kwetsbare vluchtelingen die nu in Kara Tepe worden opgevangen, krijgen allemaal individuele begeleiding. Onze hulpverleners begeleiden hen naar medische hulp, geven de juiste informatie en verstrekken krukken, rolstoelen en buggy’s.

De paus was afgelopen weekeinde op Lesbos. Hij bezocht daar ook Kara Tepe. Vanuit dat kamp nam hij twaalf kwetsbare vluchtelingen mee naar Vaticaanstad. “Dit was zo prachtig, zo ontroerend. Eindelijk een leider die de aandacht vestigt op vluchtelingen, en niet op onze problemen”, zo reageerde directeur Tineke Ceelen. “Europese leiders praten alleen over het weren van vluchtelingen… De paus neemt er twaalf mee naar huis.”

Gerelateerde projecten

Kindbescherming en voedselhulp aan vluchtelingen in Athene
Kindbescherming en voedselhulp aan vluchtelingen in Athene
Bescherming en noodhulp voor overlevenden van seksueel geweld
Bescherming en noodhulp voor overlevenden van seksueel geweld
Noodhulp aan aardbevingsslachtoffers in Gaziantep, Maras en Adiyaman
Noodhulp aan aardbevingsslachtoffers in Gaziantep, Maras en Adiyaman
Medische en psychologische zorg in Tel Afar
Medische en psychologische zorg in Tel Afar
Noodhulp voor door overstroming getroffen ontheemden in N'Djamena
Noodhulp voor door overstroming getroffen ontheemden in N'Djamena
Medische en psychosociale hulp voor overlevers van seksueel geweld
Medische en psychosociale hulp voor overlevers van seksueel geweld
Mobiele medische zorg in de provincie Hama
Mobiele medische zorg in de provincie Hama
Medische hulp en noodpakketten voor aardbevingsslachtoffers in Hama en Idlib
Medische hulp en noodpakketten voor aardbevingsslachtoffers in Hama en Idlib
Psychosociale zorg voor vluchtelingen op Lesbos
Psychosociale zorg voor vluchtelingen op Lesbos
Voorlichting over gevaren van achtergebleven explosieven
Voorlichting over gevaren van achtergebleven explosieven
Psychosociale hulp voor kwetsbare bevolking in Meme en Fako in het zuidwesten van Kameroen
Psychosociale hulp voor kwetsbare bevolking in Meme en Fako in het zuidwesten van Kameroen
Levensreddende hulp aan slachtoffers aardbeving in Idlib en Aleppo
Levensreddende hulp aan slachtoffers aardbeving in Idlib en Aleppo