Er zitten momenteel 53.000 vluchtelingen vast in Griekenland. Een deel daarvan - zo’n 12.000 - verblijft bij de dichte Grieks – Macedonische grens. Enkele duizenden vluchtelingen zitten op de Griekse eilanden, na een overtocht vanuit Turkije. Verder mogen ze niet, op Lesbos worden ze opgevangen in Moria waar ze asiel kunnen aanvragen. Bij afwijzing worden ze naar Turkije teruggebracht. De Griekse autoriteiten komen echter handen tekort om al die aanvragen redelijk snel te behandelen. De verwachting is dat veel vluchtelingen daar nog weken zullen moet afwachten.
Stichting Vluchteling en onze collega’s van het International Rescue Committee waren en zijn niet werkzaam op Moria. Onze hulpverleners hebben na ingang van de deal de Griekse autoriteiten laten weten ook niet mee te willen werken aan het vervoer naar Moria. Vluchtelingen die op zoek zijn naar veiligheid en vrijheid en Europa bereiken, mag je daar niet opsluiten, zo vinden wij.
Kamp Moria is nu al overvol. Er verblijven momenteel 3.000 vluchtelingen, terwijl er onderdak is voor maximaal 2.000 mensen. Er is tevens een tekort aan voedsel.
Moria is geen veilige plek voor kwetsbare groepen. Die worden daarom nu naar Kara Tepe gebracht. Daar zijn onze hulpverleners sinds juni vorig jaar actief. Wij asfalteerden er de weg, legden verlichting aan en zorgden voor betere sanitaire voorzieningen en drinkwater.
Rania Al Abdullah, de koningin van Jordanië, bezocht onze noodhulp projecten in vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos, Griekenland | 25 april 2016
De kwetsbare vluchtelingen die nu in Kara Tepe worden opgevangen, krijgen allemaal individuele begeleiding. Onze hulpverleners begeleiden hen naar medische hulp, geven de juiste informatie en verstrekken krukken, rolstoelen en buggy’s.
De paus was afgelopen weekeinde op Lesbos. Hij bezocht daar ook Kara Tepe. Vanuit dat kamp nam hij twaalf kwetsbare vluchtelingen mee naar Vaticaanstad. “Dit was zo prachtig, zo ontroerend. Eindelijk een leider die de aandacht vestigt op vluchtelingen, en niet op onze problemen”, zo reageerde directeur Tineke Ceelen. “Europese leiders praten alleen over het weren van vluchtelingen… De paus neemt er twaalf mee naar huis.”