Libanon heeft vorig jaar strengere regelgeving ingevoerd voor Syrische vluchtelingen. Zo moeten ze 200 dollar betalen voor hun verblijfsvergunning. Veel families - zeker 80 procent van de Syrische vluchtelingenfamilies - leven nu noodgedwongen in de illegaliteit en zijn afhankelijk geworden van de kinderen om in hun levensonderhoud te voorzien, omdat volwassenen een groot risico lopen om tijdens het werk gearresteerd te worden.
Op dit moment verblijven ruim een miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon, waarvan zeker de helft kind is. Een meerderheid leeft in extreme armoede. Meisjes en jongens van tussen de zes en tien jaar verkopen op straat cd’s, bloemen en zakdoekjes om te overleven. Ze kunnen hierdoor niet naar school.
Met het werk verdienen ze slechts een dollar per uur, waardoor ze lange dagen moeten maken om een substantiële bijdrage voor hun familie te verdienen. Zestig procent van de kinderen is slachtoffer van verbaal en fysiek geweld, zo blijkt uit onderzoek van onze partner het International Rescue Committee (IRC).
“Deze jonge kinderen op straat zijn in Libanon het gezicht geworden van de Syrische vluchtelingencrisis. Ze kunnen niet naar school of spelen met hun vriendjes, omdat ze moeten werken. Ook zijn ze vaak slachtoffer van geweld. Dit moet stoppen”, zegt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling.
In het afgelopen jaar zorgde Stichting Vluchteling samen met het IRC dat kinderen, die in Beiroet op straat werkten, weer naar school konden. Ook organiseren we in een beschermde omgeving activiteiten voor de kinderen, zodat ze kunnen spelen en weer kind kunnen zijn. Daarnaast is er aandacht voor traumaverwerking en het herkennen van gevaar en uitbuiting tijdens hun werk als straatverkoper.
In conflictsituaties zijn kinderen extra kwetsbaar. Huizen staan in de vuurlinie. Zelfs scholen en ziekenhuizen zijn geen veilig toevluchtsoord meer, en worden gericht aangevallen. Zoals altijd zijn onschuldige burgers het slachtoffer. In veel gevallen gaat het om kinderen.
Mis helemaal niets van het werk van Stichting Vluchteling, schrijf je in voor onze e-mails.