Hulporganisaties vrezen voor het overlijden van vluchtelingen door onvoldoende bescherming tegen de winterkou. Duizenden mannen, vrouwen, kinderen en zelfs baby’s leven in onverwarmde tenten, sommige op het strand, sinds ze door de Turkije-deal in Griekenland zijn gestrand. Op donderdag komen EU leiders samen in Brussel om te spreken over de vluchtelingencrisis en welke maatregelen nodig zijn om de omstandigheden van opvang voor vluchtelingen te verbeteren en levens te redden.
Na het afsluiten van die deal zijn inmiddels zo'n 60 duizend vluchtelingen in Griekenland vast komen te zitten. Een groot deel van hen komt uit het door oorlog verwoeste Syrië.
Veel vluchtelingen, waaronder ook alleenstaande kinderen, worden bij aankomst in besloten opvang voordat ze asiel kunnen aanvragen. Dit is in strijd met internationale wetgeving. Ook worden families uit elkaar gerukt en duurt hereniging onnodig lang. Europese leiders hebben de mogelijkheden om hun beleid te veranderen, door bijvoorbeeld vluchtelingen te verenigen met familieleden.
Duizenden vluchtelingen die in erbarmelijke omstandigheden in Griekenland leven, lopen deze winter grote risico’s. Een coalitie van twintig hulporganisaties, waaronder Stichting Vluchteling/IRC, Amnesty International, Oxfam Novib, Save the Children en Human Rights Watch, vreest voor dodelijke slachtoffers als gevolg van bevriezing.
- Imogen Sudbery, Head of the Brussels Office of the International Rescue Committee
Vrouwen, kinderen en zelfs baby’s wonen in primitieve omstandigheden in ijskoude tenten en bivakkeren soms zelfs op het strand. Anderen hebben opvang gevonden in open gebouwen, zonder mogelijkheid zich te verwarmen. Drie weken geleden vonden een oma en haar kleinzoon de dood toen hun tent op het eiland Lesbos vlam vatte, omdat ze gedwongen werden om door de kou in te tent te koken en het doek vlam vatte.
Lees hier het volledige statement (Engels)