header-landenpagina-Syrie-verslagen-stichtingvluchteling
16-12-2016 | Laatste update: 04-07-2017

5 vragen over de vluchtelingen uit Aleppo

Na een maandenlange strijd om Oost-Aleppo is de evacuatie begonnen. Het International Rescue Comimittee(IRC)/Stichting Vluchteling is erg bezorgd dat het geweld oplaait en de oorlog voor deze vluchtelingen nog niet voorbij zal zijn. Wat gebeurt er nu met deze vluchtelingen? Zijn ze veilig in Idlib? Hoe kun jij helpen? Vijf vragen over de vluchtelingen uit Aleppo.

Waar gaan de gevluchte bewoners van Aleppo heen? 
De meesten zullen vanuit Aleppo naar Idlib worden gebracht, een provincie in het noordwesten van Syrië. Daar zitten al 700 duizend gevluchte Syriërs, waarvan er 230 duizend in 250 informele kampen wonen.

Zijn de mensen veilig in Idlib?

Ontsnappen uit Aleppo betekent niet ontsnappen aan de oorlog. Na de brute aanvallen op burgers in Aleppo, is IRC/Stichting Vluchteling nu bezorgd dat de bombardementen en aanvallen zich zullen verplaatsen naar Idlib. Want ook in Idlib zijn de mensen niet veilig, Bij een aanval op een school in de stad Hass in oktober kwamen tweeëntwintig kinderen en zes leraren om het leven. Ook werden twee ziekenhuizen van het IRC aangevallen.   

Hoe is de situatie voor mensen die Aleppo zijn ontvlucht?

In de afgelopen week zijn ongeveer 4000 mensen vanuit Aleppo aangekomen in en rond Al Dana (Idlib), 15 kilometer ten westen van Aleppo. Veel vluchtelingen verblijven nu in leegstaande gebouwen. Ze hebben geen sanitaire voorzieningen, verwarming of stromend water. Families leven vaak dicht op elkaar.

Wat doet het Stichting Vluchteling om in Idlib te helpen?

Het IRC/Stichting Vluchteling helpt de meesten die zijn aangekomen in Idlib door de 500 meest kwetsbare families honderd euro te geven, zodat zij voedsel, dekens en andere essentiële items kunnen kopen. We hebben echter meer middelen nodig om alle 800 nieuwe families te helpen. We ondersteunen onder meer acht gezondheidsvoorzieningen in Idlib zodat ze medische hulp kunnen bieden aan meer dan honderdduizend mensen. Ook ondersteunt IRC/Stichting Vluchteling 5 scholen waar 4000 kinderen onderwijs kunnen krijgen.  

Wat kun jij doen om de vluchtelingen uit Aleppo te helpen?   
Ook jij kunt de vluchtelingen uit Aleppo helpen. Bijvoorbeeld door één of meerdere dekens, schoon drinkwater of voedsel te geven.

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden