Nooit eerder kwamen zoveel mensen voor ons in actie. Nooit eerder bracht dat zoveel donaties op. Nooit eerder hebben we zoveel kunnen betekenen voor vluchtelingen.
Treurig record
Nigeria, op de vlucht voor Boko Haram
Uit Nigeria, dat al sinds 2009 wordt geteisterd door Boko Haram, kwamen dit jaar heftige beelden. Baby’s en kleine kinderen die stierven van de honger. Al meer dan 20.000 burgers kwamen om het leven en duizenden meisjes en vrouwen zijn ontvoerd en als seksslaaf gevangen genomen. Stichting Vluchteling heeft afgelopen jaar een speciale ondervoedingskliniek opgezet om deze zwaar ondervoede kinderen te helpen. Ook zijn gezondheidscentra voorzien van medicijnen en ander medisch materiaal en zijn openbare toiletten gebouwd.
De humanitaire crisis in Irak is een van de grootste en meest complexe ter wereld. De schatting is dat op dit moment rond de 13 miljoen mensen in Irak humanitaire hulp nodig hebben. Irakese troepen proberen sinds oktober 2016 de stad Mosul te bevrijden uit de handen van IS. Door de strijd tegen IS zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Ze hebben voedsel, water en medische zorg nodig. Ook zijn veel gebieden verwoest of liggen bezaaid met landmijnen. Stichting Vluchteling zorgt voor economische steun aan de vluchtelingen. Ook is er een project gestart om landmijnen op te ruimen, zodat mensen op den duur weer kunnen terugkeren naar huis.
Aleppo, hulp aan een verwoeste stad
De meest besproken stad van het afgelopen jaar was toch wel Aleppo. De bewoners dragen de zware last van de burgeroorlog in Syrië, die nu al zes jaar duurt. Honderdduizenden Syriërs zaten afgelopen maanden gevangen in de verwoeste stad. Na een heftige strijd werd het oosten van Aleppo veroverd op de rebellen. Burgers konden daarna uit de stad worden geëvacueerd. Stichting Vluchteling zorgde voor hulp aan de vluchtelingen van Aleppo. Directe noodhulp werd onder meer geleverd in de stad Idlib, waar veel Syriërs heen vluchtten. Ruim 73.000 Syriërs kregen hulp in vijf gezondheidscentra. Stichting Vluchteling verstrekte geld waarmee vluchtelingen zelf dekens, voedsel en andere basisbehoeften konden kopen. Ook kregen getraumatiseerde volwassenen en kinderen medische zorg en psychosociale hulp.
Bijna anderhalf miljoen vluchtelingen krijgen hulp
1.440.000 vluchtelingen en ontheemden werden vorig jaar bereikt en kregen levensreddende hulp, zoals voedsel, tenten en water. In 22 landen werden 44 noodhulpprojecten uitgevoerd.
#nvdv16 groot succes
2800 lopers haalden afgelopen jaar meer dan een miljoen euro op tijdens de Nacht van de Vluchteling. Ze liepen veertig kilometer om aandacht te vragen voor vluchtelingen en natuurlijk ook om geld op te halen. Hiermee kon Stichting Vluchteling onder andere hulp bieden aan 225.000 vluchtelingen en ontheemden in Afrika en het Midden-Oosten.
Recordaantal donateurs voor Stichting Vluchteling
157.420 donateurs heeft Stichting Vluchteling inmiddels. In het afgelopen jaar steeg dit aantal met maar liefst 12 procent. De vluchtelingencrisis in Europa bracht dus niet alleen een stroom van kritiek op gang, maar zorgde ook voor meer betrokkenheid en extra giften.
Het werk van Stichting Vluchteling is niet mogelijk zonder jouw steun. Hartelijk bedankt voor jouw bijdrage. De medewerkers van Stichting Vluchteling wensen je een heel mooi, gezond en veilig 2017!