15-11-2016 | Laatste update: 04-07-2017 | Zuid-Soedan

Bidi Bidi: van klein dorpje naar een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld

Nog maar enkele maanden geleden bestond het dorpje Bidi Bidi in het noorden van Oeganda voornamelijk uit grasland, met hier en daar wat kleine gebouwtjes en huizen. Inmiddels is Bidi Bidi uitgegroeid tot het derde grootste vluchtelingenkamp ter wereld.

Ruim 200.000 mensen uit Zuid-Soedan die het recente geweld in hun land zijn ontvlucht worden in Bidi Bidi opgevangen. Onze collega’s Christa Jacobs en Kirstin Poot bezochten het kamp en waren geschokt door de snelle verandering van dit kleine dorpje.

Bidi Bidi ligt in het district Yumbe, waar zich tot 2008 al eerder een vluchtelingenkamp bevond. Begin augustus hebben de Oegandese regering en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR door de nieuwe toestroom van vluchtelingen in enkele weken met spoed het nieuwe vluchtelingenkamp opgezet. Honderden bomen zijn gekapt, er zijn tenten voor de eerste opvang en gezondheidszorg neergezet en er zijn stukken land voor de vluchtelingen vrijgemaakt. 

Zuid-Soedan snakt naar vrede en voedsel

In de zes weken opbouw kwamen al ruim 80.000 mannen, vrouwen en kinderen aan. Het aantal vluchtelingen is inmiddels meer dan verdubbeld; er worden nu zeker 200.000 mensen opgevangen. Onder de vluchtelingen zijn veel kinderen die zonder ouders of familie reizen. 

Het grootste deel van de vluchtelingen is afkomstig uit Zuid-Soedan. Ze zijn gevlucht voor het recent opgelaaide oorlogsgeweld. De gevechten zorgen er inmiddels voor dat er te weinig eten is; in sommige gebieden is de helft van de akkers verwoest. Volgens de VN hebben 3,7 miljoen mensen onvoldoende toegang tot voedsel en dreigt een hongersnood.

Progressief vluchtelingenbeleid onder druk
De meeste vluchtelingen verwachten, gezien de situatie in hun eigen land, niet snel naar huis terug te kunnen keren. In Oeganda, dat een relatief progressief vluchtelingenbeleid heeft, ontvangen vluchtelingen een stuk land, en het recht om te wonen, werken en rond te reizen. 

Door het grote aantal vluchtelingen dat aankomt, staat de beschikbaarheid van land en water echter onder druk. De toestroom van vluchtelingen wordt door de overheid daarom scherp in de gaten gehouden, onder meer omdat Oeganda het beleid heeft dat het aantal vluchtelingen het lokale inwonersaantal niet mag overschrijden. 

Voor vluchtelingen is het een grote uitdaging om zelfvoorzienend te worden, door de beperkte mogelijkheden om land te verbouwen of werk te vinden. Oeganda neemt plaats 163 in op de World Human Development Index en is daarmee een van de armste landen ter wereld. 

Hulpverlening Stichting Vluchteling
Het noodhulp programma van Stichting Vluchteling en het International Rescue Committee (IRC) richt zich met name op gezondheidszorg. IRC heeft drie gezondheidsposten in Bidi Bidi opgericht waar mensen basisgezondheidszorg ontvangen. Hier worden bijvoorbeeld kinderen gevaccineerd.

In het kamp zijn een aantal gevallen van cholera geweest, maar door voorlichting te geven onder de vluchtelingen heeft de ziekte zich niet verder verspreid. Verder trainen we vrijwilligers onder de vluchtelingen, zij leren de patiënten te screenen, vormen het eerste aanspreekpunt voor de vluchtelingen en verwijzen mensen naar de juiste faciliteiten.

Webinar
Op dinsdag 22 november van 16:00 tot 16:30 uur organiseren we een webinar met onze collega’s Christa Jacobs en Kirstin Poot, waarin ze een toelichting geven op de toestroom van Zuid-Soedanese vluchtelingen naar Oeganda en de humanitaire situatie in beide landen, waarbij ze vragen vanuit het publiek zullen beantwoorden. 

Gerelateerde projecten

Noodpakketten en onderkomens voor ontheemden in Greater Pibor

Noodpakketten en onderkomens voor ontheemden in Greater Pibor

Medische zorg, voorlichting en levensonderhoud van ontheemden in provincie Akobo

Medische zorg, voorlichting en levensonderhoud van ontheemden in provincie Akobo