04-09-2015 | Laatste update: 04-07-2017 | Griekenland, Syrië

Hulp op Lesbos: Bitter noodzakelijk

Drijfnatte vluchtelingen op de terrasstoelen van een restaurant in een haven, op het Griekse eiland Lesbos. Een moeder drukte haar zoontje in mijn armen. Terwijl zij de kletsnatte kleren van haar klappertandende dochtertje uittrok, stripte ik de bibberende baby.

Vrijwilligers deelden luiers, oude kleding en warme thee uit. Uit eigen zak betaald. Van overheidswege gebeurt er niets om te helpen. En dat kun je hen niet kwalijk nemen. Geen land in de Europese Unie heeft het zo zwaar, economisch én met enorme aantallen vluchtelingen, als Griekenland.

De vluchtelingen die met rubber bootjes aankomen op de stranden van Kos en Lesbos, komen vooral uit Afghanistan en uit Syrië, waar vierenhalf jaar oorlog de burgerbevolking aan de rand van de wanhoop bracht. En ook in de buurlanden Pakistan, Irak, Libanon en Jordanië wordt de opvang immer kariger.

Als de voedselrantsoenen te schamel zijn om je gezin te voeden, omdat de VN geen geld meer hebben. Als je zelf geen geld hebt om met je zieke kind naar een dokter te gaan. En als je moet onderkennen dat je je kind geen toekomst kunt bieden, dan is het natuurlijk niet gek dat je alle mogelijkheden aangrijpt om naar een land te gaan, waarvan je hoopt dat het jou en je gezin veiligheid en toekomstperspectief gaat bieden. Dan stap je net als deze vluchtelingen, in levensgevaarlijke bootjes.

In Griekenland wacht hen echter niets dan nog veel meer ellende. Er is geen opvang, anders dan voor de meest gelukkigen een kop warme thee en een oude broek van een lokale vrijwilliger. De inwoners van Lesbos noemen het vluchtelingenkamp Kara Tepe ‘a place from hell’, en dat is wat het is. Dagelijks zetten wij ons in om het afval te ruimen, en om wc’s en douches te installeren en functioneel te houden. Maar het is bij lange na niet genoeg. De omstandigheden zijn mensonterend.

Voor ons, Stichting Vluchteling, is het uiteindelijk simpel. Hoe politiek gevoelig de vluchtelingenstroom naar Europa ook is, een mens heeft een dak boven zijn hoofd nodig, schoon drinkwater en een toilet. Daarom bieden we hele basale hulp binnen de grenzen van de Europese Unie. Uitzonderlijk, maar bitter noodzakelijk.

Ik hoop dat u, onze trouwe donateur, achter mij staat in deze keuze voor medemenselijkheid.

Helpt u ons helpen? 

Tineke Ceelen

Directeur Stichting Vluchteling


Onze directeur Tineke Ceelen reist op maandag 7 september af naar Lesbos, Griekenland. Elke dag komen er duizenden vluchtelingen aan, de omstandigheden van opvang zijn zeer schrijnend. Er is een tekort aan zo'n beetje alles: onderdak, water, voedsel, medische zorg. De humanitaire situatie op het eiland wordt steeds nijpender. Blijf op de hoogte via de site en social!

Gerelateerde projecten

Psychosociale zorg voor vluchtelingen op Lesbos
Psychosociale zorg voor vluchtelingen op Lesbos
Voorlichting over gevaren van achtergebleven explosieven
Voorlichting over gevaren van achtergebleven explosieven
Hulp voor kwetsbare kinderen getroffen door de aardbeving in Noordwest-Syrië
Hulp voor kwetsbare kinderen getroffen door de aardbeving in Noordwest-Syrië
Mobiele medische zorg in de provincie Hama
Mobiele medische zorg in de provincie Hama
Kindbescherming en voedselhulp aan vluchtelingen in Athene
Kindbescherming en voedselhulp aan vluchtelingen in Athene
Medische zorg in provincies Aleppo, Idleb en Salqin
Medische zorg in provincies Aleppo, Idleb en Salqin
Levensreddende hulp aan slachtoffers aardbeving in Idlib en Aleppo
Levensreddende hulp aan slachtoffers aardbeving in Idlib en Aleppo
Verbetering van toegang tot medische zorg in Idlib, Hama en Damascus
Verbetering van toegang tot medische zorg in Idlib, Hama en Damascus
Medische hulp en noodpakketten voor aardbevingsslachtoffers in Hama en Idlib
Medische hulp en noodpakketten voor aardbevingsslachtoffers in Hama en Idlib