Vrijwilligers deelden luiers, oude kleding en warme thee uit. Uit eigen zak betaald. Van overheidswege gebeurt er niets om te helpen. En dat kun je hen niet kwalijk nemen. Geen land in de Europese Unie heeft het zo zwaar, economisch én met enorme aantallen vluchtelingen, als Griekenland.
De vluchtelingen die met rubber bootjes aankomen op de stranden van Kos en Lesbos, komen vooral uit Afghanistan en uit Syrië, waar vierenhalf jaar oorlog de burgerbevolking aan de rand van de wanhoop bracht. En ook in de buurlanden Pakistan, Irak, Libanon en Jordanië wordt de opvang immer kariger.
Als de voedselrantsoenen te schamel zijn om je gezin te voeden, omdat de VN geen geld meer hebben. Als je zelf geen geld hebt om met je zieke kind naar een dokter te gaan. En als je moet onderkennen dat je je kind geen toekomst kunt bieden, dan is het natuurlijk niet gek dat je alle mogelijkheden aangrijpt om naar een land te gaan, waarvan je hoopt dat het jou en je gezin veiligheid en toekomstperspectief gaat bieden. Dan stap je net als deze vluchtelingen, in levensgevaarlijke bootjes.
In Griekenland wacht hen echter niets dan nog veel meer ellende. Er is geen opvang, anders dan voor de meest gelukkigen een kop warme thee en een oude broek van een lokale vrijwilliger. De inwoners van Lesbos noemen het vluchtelingenkamp Kara Tepe ‘a place from hell’, en dat is wat het is. Dagelijks zetten wij ons in om het afval te ruimen, en om wc’s en douches te installeren en functioneel te houden. Maar het is bij lange na niet genoeg. De omstandigheden zijn mensonterend.
Voor ons, Stichting Vluchteling, is het uiteindelijk simpel. Hoe politiek gevoelig de vluchtelingenstroom naar Europa ook is, een mens heeft een dak boven zijn hoofd nodig, schoon drinkwater en een toilet. Daarom bieden we hele basale hulp binnen de grenzen van de Europese Unie. Uitzonderlijk, maar bitter noodzakelijk.
Ik hoop dat u, onze trouwe donateur, achter mij staat in deze keuze voor medemenselijkheid.
Tineke Ceelen
Directeur Stichting Vluchteling
Onze directeur Tineke Ceelen reist op maandag 7 september af naar Lesbos, Griekenland. Elke dag komen er duizenden vluchtelingen aan, de omstandigheden van opvang zijn zeer schrijnend. Er is een tekort aan zo'n beetje alles: onderdak, water, voedsel, medische zorg. De humanitaire situatie op het eiland wordt steeds nijpender. Blijf op de hoogte via de site en social!