portret-kinderen-voor-een-tent-stichting-vluchteling
15-07-2015 | Laatste update: 04-07-2017 | Syrië, Libanon, Jordanië , Irak, Afghanistan

Help de vluchtelingen op Lesbos

41 Drijfnatte vluchtelingen op de terrasstoelen van een restaurant in een haven, op het Griekse eiland Lesbos. Een moeder drukte haar zoontje in mijn armen. Terwijl zij de kletsnatte kleren van haar klappertandende dochtertje uittrok, stripte ik de bibberende baby. Vrijwilligers deelden luiers, oude kleding en warme thee uit. Uit eigen zak betaald. Van overheidswege gebeurt er niets om te helpen.

Deze mensen komen vooral uit Afghanistan en uit Syrië, waar vierenhalf jaar oorlog de burgerbevolking hen aan de rand van de wanhoop bracht. En ook in de buurlanden Pakistan, Irak, Libanon en Jordanië wordt de opvang immer kariger. De hulpverlening in deze landen is met de jaren steeds gevaarlijker geworden. De Taliban en de Islamitische Staat zijn een bedreiging voor lokale bevolking én hulpverleners.

"Als de voedselrantsoenen te schamel zijn om je gezin te voeden, omdat de VN geen geld meer hebben. Als je zelf geen geld hebt om met je zieke kind naar een dokter te gaan. En als je moet onderkennen dat je je kind geen toekomst kunt bieden, dan is het natuurlijk niet gek dat je alle mogelijkheden aangrijpt om naar een land te gaan, waarvan je hoopt dat het jou en je gezin veiligheid en toekomstperspectief gaat bieden. Dan stap je net als deze honderden vluchtelingen, in levensgevaarlijke bootjes", aldus Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, vanuit Lesbos.

 


Op Lesbos wacht hen echter niets dan nog veel meer ellende. De gelukkigsten krijgen een kop warme thee, een oude broek van een vrijwilliger. Verder is de ontvangst schamel, wordt de vluchteling aan zijn lot overgelaten. "Het vluchtelingenkamp Kara Tepe is het slechtste dat ik ooit zag. En dat wil na al die jaren dat ik naar crises reis toch best wat zeggen. Er ligt overal afval, maar ook diarree en poep. De wc’s in het kamp zijn kapot, en ruiken zo erg dat je niet eens in de buurt kunt komen. Er zijn 2 douches, voor ruim 2.000 mensen."

Stichting Vluchteling en haar internationale koepelorganisatie het International Rescue Committee (IRC) bieden noodhulp aan de vluchtelingen die nu op het Griekse Lesbos aan hun lot worden overgelaten.


Tineke Ceelen bracht onlangs een bezoek aan de vluchtelingen op Lesbos en deed verslag. Lees hier haar bevindingen en luister haar interview op BNR Nieuwsradio terug. 

Help mee, en geef voor noodhulp aan vluchtelingen op Lesbos.

Gerelateerde projecten

Voorlichting over de gevaren van mijnen en explosieven in noordoost Syrië
Voorlichting over de gevaren van mijnen en explosieven in noordoost Syrië
Cash noodhulp aan Syrische vluchtelingen en Jordaanse gezinnen
Cash noodhulp aan Syrische vluchtelingen en Jordaanse gezinnen
Medische zorg en hulppakketten in de provincie Hama
Medische zorg en hulppakketten in de provincie Hama
Medische zorg, cashhulp, onderdak en bescherming in Beiroet
Medische zorg, cashhulp, onderdak en bescherming in Beiroet
Medische zorg en hygiëne verbeteren in de strijd tegen corona
Medische zorg en hygiëne verbeteren in de strijd tegen corona
Verbetering van toegang tot gezondheidsfaciliteiten in Zuid-Afghanistan
Verbetering van toegang tot gezondheidsfaciliteiten in Zuid-Afghanistan
Medische zorg via een mobiele kliniek ten noorden van de Sinjar bergen in Irak
Medische zorg via een mobiele kliniek ten noorden van de Sinjar bergen in Irak
Medische en psychologische zorg in Tel Afar
Medische en psychologische zorg in Tel Afar