Deze mensen komen vooral uit Afghanistan en uit Syrië, waar vierenhalf jaar oorlog de burgerbevolking hen aan de rand van de wanhoop bracht. En ook in de buurlanden Pakistan, Irak, Libanon en Jordanië wordt de opvang immer kariger. De hulpverlening in deze landen is met de jaren steeds gevaarlijker geworden. De Taliban en de Islamitische Staat zijn een bedreiging voor lokale bevolking én hulpverleners.
"Als de voedselrantsoenen te schamel zijn om je gezin te voeden, omdat de VN geen geld meer hebben. Als je zelf geen geld hebt om met je zieke kind naar een dokter te gaan. En als je moet onderkennen dat je je kind geen toekomst kunt bieden, dan is het natuurlijk niet gek dat je alle mogelijkheden aangrijpt om naar een land te gaan, waarvan je hoopt dat het jou en je gezin veiligheid en toekomstperspectief gaat bieden. Dan stap je net als deze honderden vluchtelingen, in levensgevaarlijke bootjes", aldus Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling, vanuit Lesbos.
Stichting Vluchteling en haar internationale koepelorganisatie het International Rescue Committee (IRC) bieden noodhulp aan de vluchtelingen die nu op het Griekse Lesbos aan hun lot worden overgelaten.
Tineke Ceelen bracht onlangs een bezoek aan de vluchtelingen op Lesbos en deed verslag. Lees hier haar bevindingen en luister haar interview op BNR Nieuwsradio terug.
Help mee, en geef voor noodhulp aan vluchtelingen op Lesbos.