website-mosul
14-01-2015 | Laatste update: 04-07-2017 | Mali

Ruim 45 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld

Wereldwijd zijn er sinds 1994 niet zoveel mensen op de vlucht voor oorlog, geweld of onderdrukking. Dat blijkt uit cijfers van de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR, die jaarlijks worden gepubliceerd rond Wereld Vluchtelingendag. Volgens het jaarlijkse UNHCR Global Trends Report waren eind 2012 ruim 45 miljoen mensen op de vlucht, een stijging van bijna 3 miljoen mensen ten opzichte van 2011.

Ruim 15 miljoen vluchtelingen verblijven in buurlanden, en bijna 30 miljoen mensen zijn binnen hun eigen land op de vlucht. De nieuwe vluchtelingen vanuit Syrië naar de buurlanden, en binnen Syrië, in de eerste helft van dit jaar zijn nog niet in de cijfers opgenomen.


Oorzaken
Oorlog blijft de belangrijkste reden om te vluchten. Meer dan de helft van alle vluchtelingen wereldwijd komt voort uit vijf oorlogsgebieden: Afghanistan, Syrië, Somalië, Irak en Soedan. 

Daarnaast zorgen de conflicten in onder andere Mali en de Democratische Republiek Congo voor een stijging van het aantal ontheemden binnen de eigen landsgrenzen.

Cijfers
Het rapport bevat veel cijfers met betrekking tot de wereldwijde vluchtelingenproblematiek. Bijvoorbeeld: 

  • 46% van alle vluchtelingen is minderjarig.
  • In 2012 sloegen 7,6 miljoen mensen op de vlucht. Omdat er ook vluchtelingen terugkeerden naar huis is de totale stijging van het aantal vluchtelingen 3 miljoen.
  • Pakistan vangt wereldwijd de meeste vluchtelingen op (1,6 miljoen)
  • In 2012 werden per dag gemiddeld 23 duizend mensen gedwongen te vluchten voor oorlog en geweld.

     

De slachtoffers van oorlog, geweld en onderdrukking kennen we meestal niet. We kennen hun gezichten en hun achtergrond niet. Wat we wel weten is dat zij hulp nodig hebben. Steun deze mensen op de vlucht met wat zij zo hard nodig hebben.

Gerelateerde projecten

Geen projecten gevonden