Met hun vaders, moeders, broers en zussen – maar soms ook helemaal alleen – worden deze kinderen gedwongen hun huizen te ontvluchten. Ook vandaag zullen honderden, wellicht duizenden Syrische, Congolese, Birmese en Centraal Afrikaanse kinderen naar buurlanden vluchten op zoek naar veiligheid. Andere kinderen sloegen jaren geleden met hun familie op de vlucht en verblijven sindsdien in een van de talloze vluchtelingenkampen – in niemandsland. Sommige kinderen hebben hun land van herkomst nooit gezien, het vluchtelingenkamp waar zij zijn geboren is het enige land dat ze kennen.
Ontheemd en geronseld
In de Centraal Afrikaanse Republiek, het hart van Afrika, woedt al jaren een vergeten oorlog. De laatste maanden is de situatie door een nieuwe militaire coup ernstig verslechterd. Er wordt gesproken over een op genocide afstevenende crisis. Bijna een half miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en verschuilen zich in de donkere bossen.
Jongens en meisjes worden door verschillende gewapende groepen gerekruteerd. Alleenstaande kinderen, straatkinderen en ontheemde kinderen zijn, zonder bescherming van hun ouders, voor gewapende groepen een makkelijke prooi. Massaal worden zij onder dwang geronseld en krijgen voedsel in ruil voor deelname aan de strijd.
Bij verschillende checkpoints zijn kinderen van nog geen twaalf jaar gezien die wapens dragen. Volgens de Verenigde Naties is het aantal kindsoldaten sinds de militaire coup van maart 2013 verdubbeld. Er wordt geschat dat bijna 6 duizend kinderen – vooral jongens – door gewapende groepen zijn gerekruteerd.
Seksueel geweld tegen meisjes
In buurland DR Congo lopen ontheemde meisjes groot gevaar. In het conflict in DR Congo zetten de strijdende partijen seksueel geweld in als oorlogswapen. Op deze manier proberen ze gemeenschappen doelbewust angst aan te jagen en te ontwrichten.
Vele meisjes zijn de afgelopen jaren slachtoffer van seksueel geweld geworden en als gevolg daarvan door hun gemeenschappen verstoten. Ontheemde meisjes die hun ouders op de vlucht zijn kwijt geraakt lopen een extra groot risico vanwege hun sociale en economische kwetsbaarheid.
Voorheen was het in de ontheemdenkampen nog redelijk veilig, maar de laatste jaren zijn de gewapende troepen ook in de kampen actief. Hierdoor zijn meisjes eigenlijk nergens veilig. Sommige ouders verstoppen hun dochters daarom, bang dat ze anders verkracht zullen worden.
Een simpel verlanglijstje
Kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting. Het komt niet zelden voor dat zij door voortdurend geweld meerdere keren worden opgejaagd en verdreven, steeds op zoek naar een nieuwe veilige haven. Ze zoeken een veilige plek en wensen voor ons vaak simpele dingen, als genoeg eten en drinken, een warme deken tegen de kou en medische zorg.