Help de burgers van Mosul

Doneer nu

Nu Mosul niet meer in handen is van IS willen de burgers zo snel mogelijk weer naar huis. Maar de stad ligt in puin. Overal liggen mijnen, gifgasgranaten en booby traps en ze hebben dringend hulp nodig. Stichting Vluchteling helpt, bijvoorbeeld met de inzet van ontmijningsspecialisten die explosieven ruimen. Jij kan helpen. Want voor 31 euro kunnen we al een ontmijningsspecialist inzetten om explosieven rondom Mosul onschadelijk te maken. Help jij mee?

HET LAATSTE NIEUWS OVER MOSUL

placeholder
placeholder
08 apr 2021

Nationale Postcode Loterij schenkt 2,7 miljoen euro

Stichting Vluchteling ontving ook dit jaar weer een fantastische cheque van de Nationale Postcode Loterij van maar liefst 2,7 miljoen euro! Mede dankzij deze belangrijke steun kunnen we hulp blijven bieden aan de meest kwetsbare mensen, op de vlucht voor oorlog en conflict.

Lees meer

placeholder
placeholder
06 apr 2021

1 jaar na corona: zo staan we ervoor

Een jaar geleden brak de coronapandemie uit. Onze teams hebben zich in de strijd tegen het coronavirus wereldwijd ingezet voor vluchtelingen in crisissituaties. Maar we zijn er nog niet.

Lees meer

placeholder
placeholder
01 apr 2021

Project Frontline: “Geen toegang hebben tot mensen in nood is geen optie”

Naarmate conflicten langer duren en complexer worden, bevinden mensen in nood zich vaker op risicovolle plekken. Hulporganisaties kunnen mensen in nood moeilijker bereiken. Project Frontline pakt dit aan.

Lees meer

Help jij mee?

Nu Mosul niet meer in handen is van IS willen de burgers zo snel mogelijk weer naar huis. Maar de stad ligt in puin. Overal liggen mijnen, gifgasgranaten en booby traps en ze hebben dringend hulp nodig. Stichting Vluchteling helpt, bijvoorbeeld met de inzet van ontmijningsspecialisten die explosieven ruimen. Jij kan helpen. Want voor 31 euro kunnen wij al een ontmijningsspecialist inzetten om explosieven rondom Mosul onschadelijk te maken. Help jij mee?

 

Wat is er aan de hand in Irak?

Irak werd in 2003 binnengevallen door een internationale coalitiemacht. De inval leidde tot de val van het regime van Saddam Hoessein, maar verscheurde het land volgens sektarische lijnen. Het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen in 2011 markeerde officieel het einde van de oorlog, maar Irak bleef onveilig door bedreigingen van binnenlandse milities.

Islamitische Staat (IS) 

Ondertussen brak in 2011 de burgeroorlog in Syrië uit, wat verder bijdroeg aan de spanningen in de regio. IS profiteerde van deze spanning en begon aan een opmars. In rap tempo nam ze Iraakse steden in en riep ze een kalifaat uit in delen van Irak en Syrië. Velen honderdduizenden mensen sloegen op de vlucht uit angst voor de lijfstraffen, vervolgingen en gedwongen bekeringen. 

Afschrikwekkende methodes 

Langzaam winnen het Iraakse leger en haar coalitietroepen terrein op IS. Maar IS biedt weerstand met afschrikwekkende methodes. Burgers worden gebruikt als menselijke schild en vluchten wordt ontmoedigd door middel van boobytraps en scherpschutters. Zelfs waar IS zich terugtrekt, zijn mensen niet veilig. Hun dorpen en steden liggen bezaaid met boobytraps en mijnen van IS.

Een einde van het conflict is nog niet in zicht.