In de Democratische Republiek Congo laait het geweld opnieuw op. Vele duizenden onschuldige burgers uit afgelegen dorpen zijn op de vlucht. Zoals de jonge moeder Mutota (18), zij is net ontslagen uit het ziekenhuis in Kalemie, provinciehoofdstad van Tanganyika, waar ze ternauwernood cholera heeft overleefd. Net als alle ontheemden in het vluchtelingenkamp Katanika moest ze vluchten voor het geweld van gewapende groepen.
Mutota woont inmiddels anderhalve maand in kamp Katanika, een helse tijd:“Ik heb heel veel mensen zien doodgaan in het kamp aan malaria, cholera en andere ziektes.”
Geen schoon drinkwater
“We hadden erge dorst en hebben water uit de rivier gedronken. Dit hebben we ook gebruikt voor het koken en wassen. Hierdoor ben ik erg ziek geworden. Ik had heel veel pijn in mijn maag, kon niets binnenhouden en voelde me snel zwak,” vertelt ze.
Zoontje verloren
Ook haar pasgeboren zoontje werd getroffen door cholera. Samen lagen ze in het ziekenhuis. Haar zoontje is een week geleden overleden door de infectie. “Hij was een maand oud. We hebben hem in het kamp gecremeerd,” vertelt Mutota gelaten.
Geef nu, omdat haar leven ervan af hangt. Elke gift helpt, hoe klein ook.
Waterzuiveringsinstallatie
Gelukkig is twee weken geleden de eerste waterzuiveringsinstallatie aangelegd in het kamp. Ook is er een medische post gestart. Maar de capaciteit van deze voorzieningen is niet voldoende voor alle mensen, en voor de continue werking van de installatie is ook later nog geld nodig, legt een van de hulpverleners in het kamp uit.
“De waterzuivering kunnen we alleen nog volgende maand operationeel houden, en de fondsen voor de medische post zijn ook bijna op,” vertelt een hulpverlener. “Als er geen nieuwe fondsen komen, hebben de mensen hier niets meer. Het is dus een kwestie van leven of dood.”
Geef nu
Sinds vele jaren waren de noden van vluchtelingen niet zo ernstig en omvangrijk als nu. In conflictcrises zoals in de DR Congo maakt de eerste noodhulp in de vorm van schoon drinkwater, noodvoeding en medische zorg een verschil tussen leven en dood. Jij kunt dit verschil maken.
Voor bijvoorbeeld 30 euro geef je een vluchteling als Mutota al een jaar lang schoon drinkwater.