header-landenpagina-Kameroen-vrouw-dragen-spullen-stichtingvluchteling

Kameroen: op de vlucht door geweld

Kameroen kent een steeds complexere humanitaire situatie. De nood in Kameroen is nog nooit zo hoog geweest. Door aanhoudend geweld worden steeds meer regio’s onveilig. Bijna 4,5 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp, het land telt 1,4 miljoen ontheemden en vluchtelingen. 

Drie ernstige humanitaire crises tegelijkertijd

Kameroen is een vergeten en uiterst complexe crisis die miljoenen mensen treft. In het noorden voert Boko Haram vanuit Nigeria aanvallen uit. In het oosten worden honderdduizenden vluchtelingen uit het door geweld verscheurde buurland Centraal Afrikaanse Republiek opgevangen.

Al meer dan vier jaar heerst er bovendien extreem geweld in de Engelstalige regio’s in West-Kameroen. De situatie voor de bevolking is er catastrofaal geworden en mensen slaan op de vlucht voor het geweld tussen gewapende groepen die met het leger strijden voor afscheiding.

En natuurlijk is er nu ook corona, wat de humanitaire crisis zal doen verergeren, het kwetsbare gezondheidssysteem verder onder druk zet  en de economie van het land verder verzwakt. 

“Het afgelopen jaar zijn de noden in Kameroen alleen maar toegenomen, door aanhoudend geweld tegen burgers, door natuurrampen (overstromingen en aardverschuivingen) en door de COVID-19-pandemie”
Matthias Naab, UN OCHA Humanitarian Coordinator

De harde realiteit


  • Kameroen is een vergeten en uiterst complexe crisis
  • Toenemend geweld heeft 1,4 miljoen mensen op de vlucht gejaagd.
  • Het land telt meer dan 1 miljoen ontheemden , en nog eens 440.000 vluchtelingen uit Nigeria en de Centraal-Afrikaanse Republiek worden opgevangen.
  • 1,1 miljoen mensen kennen een zeer slechte voedselsituatie omdat ze de toegang tot hun landbouwgronden, bezittingen en middelen van bestaan verloren.n de zuidwestelijke regio is een kwart van alle gezondheidsfaciliteiten gesloten.
  • Nu al hebben naar schatting 4,4 miljoen Kameroenezen humanitaire hulp nodig. 

Kijk niet weg van Kameroen!

De nood in Kameroen is nog nooit zo hoog geweest en de humanitaire situatie in Kameroen blijft verslechteren. Wij kijken niet weg van de miljoenen mensen in nood.

 Al sinds jaar en dag verlenen we levensreddende hulp in het West-Afrikaanse land. We focussen ons op noodhulppakketten voor ontheemden en gastgemeenschappen.

Elk leven is er één. Kijk niet weg en help mee!