999-update: Dit was 2019!

Afgelopen jaar hielpen we ruim een half miljoen vluchtelingen, op het moment dat de nood het hoogst was, met gezondheidszorg, onderdak, voedsel en drinkwater en heel veel meer. Mede dankzij de steun van onze donateurs konden wij in 2019 hulp bieden in 23 landen over de hele wereld.  Zonder jouw steun had dit niet gekund. En daar zijn we je heel dankbaar voor.

Hieronder vind je ons jaaroverzicht in video, de nieuwjaarscolumn van onze directeur en een paar interessante onderwerpen uit onze 999-update. Benieuwd naar de papieren versie? Die kun je downloaden onderaan deze pagina.

Het jaar 2019 in beeld

 

Wereldwijd biedt Stichting Vluchteling noodhulp aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, conflict en onderdrukking. Mede dankzij donateurs konden we ook afgelopen jaar weer directe hulp bieden in crisissituaties. Steeds op het gebied van gezondheidszorg, bescherming, onderwijs, voedsel en schoon drinkwater. In totaal waren we in 23 landen werkzaam, waar we ruim 500.000 mensen hielpen.

Wil je meer achtergrondinformatie over de landen waar we actief zijn en alle lopende projecten? Kijk dan vooral eens op onze landenpagina.

Ook het afgelopen jaar bleef het aantal vluchtelingen op de Griekse eilanden stijgen. De situatie verslechtert iedere dag. In 2020 zullen er nog iedere dag vluchtelingen bij komen. Inmiddels gaat het om 41.065 vluchtelingen. Onze hulp blijft hard nodig.

Winterhulp op Lesbos en Samos
Deze winter delen we op Lesbos en Samos slaapzakken, matten en zeilen uit. Zo kan men zich beschermen tegen de regen en kou. Ook zorgen we voor houten pallets die als ondergrond voor de tenten gebruikt worden. En zorgen we, niet onbelangrijk, voor stroom. Tweeduizend mensen kunnen dankzij uw steun worden voorzien van elektriciteit!

Psychosociale hulp op Lesbos en Chios
Het langdurig verblijf in overvolle kampen zorg op de Griekse eilanden voor veel stress en onzekerheid. Daarom zijn we in 2019 gestart met aanbieden van psychosociale hulp voor getraumatiseerde vluchtelingen. Zij kunnen met maatschappelijk werkers en psychologen in gesprek over hun ervaringen. Daarnaast leert men omgaan met stressvolle levensomstandigheden.

In zijn rol als ambassadeur van de Nationale Postcode Loterij bezocht Winston Gerstanowitz Colombia. Voor het RTL4-programma 5 Uur Live maakte hij aangrijpende video’s, en zag met eigen ogen wat het werk van Stichting Vluchteling voor Venezolanen betekent. De video’s van Winston zijn hier terug te kijken.

Met elkaar wandelden we in 2019 een bedrag bijeen van 1,6 miljoen euro. Die opbrengst wordt momenteel verdeeld onder hulpprojecten wereldwijd. 
Onze ambassadeur Melissa Drost ging voor ons naar Thailand en laat zien hoe jouw euro's besteed worden aan het helpen van jonge Birmese vluchtelingen.

Aankomend jaar organiseert Stichting Vluchteling alweer de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling. Met dit jaar een nieuwe route! Namelijk die van Tilburg naar Eindhoven. In totaal zijn er nu vijf routes, Rotterdam – Den Haag, Amsterdam – Haarlem, Nijmegen – Arnhem, Utrecht – Amersfoort en de nieuwe Brabantse route. Ook jij kunt in 2020, één van de duizenden nachtlopers zijn die geld inzamelen voor mensen op de vlucht. Meer informatie vind je op www.nachtvandevluchteling.nl

Wilt u nog meer betrokken zijn bij het werk van Stichting Vluchteling? Neem dan zitting in ons donateurspanel.
Samen met andere betrokken donateurs denkt en beslist u mee over het werk en de campagnes van Stichting Vluchteling. 
Ga voor meer informatie naar www.vluchteling.nl/panel 

Nieuwjaarscolumn Tineke

In haar nieuwjaarscolumn blikt Tineke vooruit op 2020. Haar grootste wens is dat haar voorspellingen niet uit zullen komen. Toch voorziet zij donkere wolken boven de Griekse eilanden en vraagt in het bijzonder aandacht voor vergeten crisissen.

Lees meer