999-update: 2018 in vogelvlucht

Wat hebben we samen bereikt?

Het nieuwe jaar is begonnen, dat betekent terug- en vooruitkijken. Met trots kunnen we zeggen dat we dankzij jouw steun afgelopen jaar bijna 900.000 vluchtelingen en ontheemden hebben kunnen helpen. Tegelijkertijd kijken we met een bezorgde blik vooruit, omdat in 2018 bekend werd dat een recordaantal van 68,5 miljoen mensen op de vlucht is.
 
  • Met jouw hulp hebben wij 55 noodhulp projecten kunnen financieren in 28 landen
  • De landen waar het meeste geld naartoe is gegaan zijn: Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Myanmar
  • Stichting Vluchteling werkte in 2018 samen met 12 lokale en internationale partners
In 2018 waren we dankzij jouw hulp actief in 28 landen waar we in totaal hebben bijgedragen aan 55 (nood)hulpprojecten. Enkele van onze hoogtepunten hieronder:

Onze held, vriend en jarenlange partner dokter Denis Mukwege won na eerdere nominaties op 5 oktober 2018 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij ontving de prijs voor zijn jarenlange inzet in de strijd tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden. De ceremonie in Oslo op 10 december was prachtig!

Dr. Mukwege: ‘Dit leed erkennen biedt ons ook de kans om een grens te trekken bij verkrachting als oorlogswapen. Ik hoop dat de wereld wakker wordt geschud en gaat begrijpen hoe niet alleen het slachtoffer hieraan kapotgaat, maar hele families, samenlevingen en zelfs naties.’

Denis Mukwege is gynaecoloog in de Democratische Republiek Congo en oprichter van het Panzi Ziekenhuis in Bukavu, in Zuid-Kivu, een provincie in het oosten van het land. Hij is specialist in de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld en wordt wereldwijd als expert beschouwd op dat gebied. Gewelddadige verkrachtingen worden in Congo dagelijks ingezet als oorlogswapen. In het Panzi Ziekenhuis werden de afgelopen 15 jaar tienduizenden vrouwen behandeld aan de gevolgen van seksueel geweld.

‘De ingreep geeft deze vrouwen hun leven terug,’ vertelt Mukwege. ‘Onze patiënten zijn alles kwijt. Ze zijn lichamelijk, emotioneel en psychisch mishandeld. Daarom wil Panzi hen compleet verzorgen: niet alleen helpen het lichaam te herstellen, maar ook psychologisch en sociaal ondersteunen in hun trauma.’

Uit schaamte zoeken maar heel weinig slachtoffers van seksueel geweld hulp. Dokter Mukwege schat dat 80 tot 90 procent van de verkrachte vrouwen door hun echtgenoot wordt verlaten. Een man die bij zijn verkrachte vrouw blijft, wordt door de rest van het dorp bespot. Afgezien van zware lichamelijke klachten, riskeren ze ook nog eens een hiv-besmetting, die binnen 72 uur na de verkrachting te voorkomen was geweest. 

Samenwerking 
Stichting Vluchteling heeft de afgelopen maanden dokter Mukwege en zijn team ondersteund met de voorbereidingen op de Nobel Vredesprijsuitreiking. Sinds 2010 zijn we bij het werk van dokter Mukwege betrokken, onder meer met de financiering van mobiele medische klinieken in Zuid-Kivu. Hiermee kunnen afgelegen gebieden bereikt worden. Naast medische en psychosociale zorg wordt ook voorlichting gegeven, bijvoorbeeld over gezonde voeding, malaria en veilig bevallen. De capaciteit van lokale klinieken wordt versterkt. Zoveel mogelijk klinieken worden voorzien van medicijnen die hiv voorkomen (post-expositie profylaxe of PEP-kits). Dit is een effectieve behandeling van slachtoffers van verkrachting.

    In 2019 is het de tiende keer dat de Nacht van de Vluchteling wordt georganiseerd. Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Stichting Vluchteling werken samen om een extra speciale editie te organiseren!

    De Nacht van de Vluchteling vindt in 2019 plaats in het weekend van zaterdag 15 op zondag 16 juni. Stipt middernacht klinkt het startschot voor de 40 kilometerloop op vijf plekken verspreid door het land. De 40 kilometer routes lopen van Amsterdam naar Haarlem, van Rotterdam naar Den Haag, van Utrecht naar Amersfoort, van Nijmegen naar Arnhem en van Kamp Westerbork naar Groningen. Bovendien komen er ook twee routes van 10 en 20 kilometer in Amsterdam en Rotterdam. Ruime keuze dus!

    Vluchtelingenkamp Westerbork

    Kamp Westerbork is in 1939 gebouwd als vluchtelingenkamp midden op de Drentse heide. Ongeveer duizend Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk werden er ondergebracht. Ze kregen eten, onderdak en verzorging. Hetzelfde doet Stichting Vluchteling elke dag: vluchtelingen helpen met noodhulp, zoals water, voedsel en medische zorg.

    Beide organisaties willen met de Nacht van de Vluchteling aandacht vragen voor de problemen van vluchtelingen, toen en nu. Om de tiende editie een bijzonder tintje te geven, is er dit jaar een eenmalige route vanuit Kamp Westerbork in Hooghalen (Drenthe) naar de stad Groningen.


      • 5.200 mensen kwamen in beweging en liepen met elkaar een bedrag van € 1,7 miljoen bij elkaar 
      • De opbrengst is gebruikt om cruciale hulp te bieden aan bijna 100.000 vluchtelingen en ontheemden 
      • Dankzij onze lopers hebben we vluchtelingen en ontheemden in Ethiopië, Myanmar, Jordanië en Colombia geholpen
      • Met dit resultaat heeft elke individuele loper gemiddeld maar liefst 18 vluchtelingen geholpen
      • Lees meer over de bestedingen van de opbrengst hier: bestedingen Nacht van de Vluchteling 2018
      • Loop jij mee met de Nacht van de Vluchteling 2019? Schrijf je hier in!

      3 landen in beeld:


      header-hulpverlening-chemical-attack-irc-stichting-vluchteling

      Doe jij ook mee met de Nacht van de Vluchteling op 15/16 juni 2019?

      Schrijf je nu in!

      Meest gestelde vraag in 2018:

      'Komt mijn bijdrage wel echt bij vluchtelingen terecht?'

      Het antwoord daarop is: JA!

      Met het grootste deel van wat u schenkt worden vluchtelingen geholpen. € 0,84 van elke euro besteden wij namelijk aan de doelstelling van Stichting Vluchteling: het bieden van noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden wereldwijd. In het jaarverslag is een gedetailleerde presentatie van de bestedingen te vinden. Stichting Vluchteling heeft het CBF-keurmerk en is ISO-gecertificeerd.

      Nu je dit weet, help jij mee dit jaar?